Dok čekamo tekstove o Kići, Toniju i Ćosi...
Samo bih se nadovezao na ono što je @SinisaBL napisao. I meni je malo pregruba kvalifikacija da je Dražen bio choker. Uz svo poštovanje prema onoj sili argumenata koje su izneli Souly i Pink.
Pomalo zaboravljamo na
vreme u kojem se Dražen pojavio. Setite se, posle olimpijade u Moskvi naša košarka je bila u padu. Prolazio je zenit Velike Generacije. Polako su odlazili, ili više nisu bili u punoj snazi, Kića, Praja, Krešo, Mirza...
Kroz reprezentaciju su defilovali Sunara, Poljak, Zorkić, Mutapčić, Hadžić, Skroče, Benaček, Miško Marić... čak i Branko Vukičević, Sven Ušić, Zufer Avdija...
Da se razumemo, sve sjajni košarkaši, majstori, ali ipak... Nedostojni da naslede onakve veličine. Neko bi na ovaj spisak dodao i Vilfana i Bobana Petrovića, ali ja ne mogu. Iz subjektivnih razloga.
Pera Vilfan je bio autentični ludak, obožavao sam ga, prvi naš bek koji je zakucavao na utakmici. A Boban je bio pravi roker, čovek zbog koga sam počeo da pratim košarku i da navijam za KKP (pored ćaleta Hajdukovca

). Tako da, za mene, oni
jesu veličine. Legendarno dodavanje na utakmici Partizan-Olimpija je samo šlag na torti, ali o tome smo već pisali.
Dakle, takvo je bilo vreme, zlata su presušila, počeli smo da se vraćamo sa evropskih prvenstava kao sedmi. Popularnost košarke je počela da opada.
A onda se pojavio Mocart. I razbio učmalost. Opet je počelo da se priča i piše o košarci. Klinci su dobili idola. Sećam se da je u svakoj kadetskoj ekipi protiv koje sam igrao bio bar jedan čupavi klinac koji je skidao Draženove kretnje i sve vreme držao usta otvorenim

. Uostalom, Arijan Komazec je tipičan produkt te manije. Čak je i Bodiroga kao klinac izgledao kao da skida Dražena, ali sam kasnije saznao koliko su blizak rod, tako da im je verovatno ta facijalna ekspresija familijarna crta

.
Shvatate šta hoću da kažem. Draženova veličina nije samo u titulama koje je osvojio i rekordima koje je postavio. On je premostio jaz između dve Velike Generacije. Vratio je košarku.
Samo još jedna stvar u vezi onog izazivanja "sense of wonder" i trncima po izlasku iz tunela, koje je spomenuo @SinisaBL.
Meni je to radio Kukoč

.
When I'm dead I'll be dead a long time, but the wines so pleasing and so sublime.