Stare teme
strelac napisao:Da li postoji po vama recimo Slovenac Pravoslavne veroispovesti.Zasto covek koji sebe smtra da drzavljanina da li Crne Gore ili bilo koje druge zemlje a da je pravoslavne veroispoveti je izdajnik ako igra za tu zemlju.

Za reprezentaciju treba da igraju oni koji sebe smtaraju kao drzavljanine ove zemlje u pravom smislu te reciSvi koji se dvoume ili misle da treba da tu budu iz materijalnih ili bilo kojih drugih razloga,daleko im lepa kuca.
Brkaš nacionalnost i veroispovest druže. Sa jednim se rađa, a drugo je stvar ličnog opredeljenja.

Igranje za reprezentaciju je za mene kao služenje vojske. Kada neko igra za reprezentaciju države u kojoj nije rođen i iz koje ne vuče korene da bi stvorio neke lične benefite je kao da neko odabere da služi vojsku na Malti zato što kraće traje i manje se namučiš. Možda je malo teža reč, ali svako ko odbije da igra za reprezentaciju svoje zemlje je moderni dezerter. Da ne pričam o onima koji ne samo da neće da igraju za svoju, već imaju želju da igraju za druge reprezentacije i jednog dana se nađu na suprotnoj strani terena dok se intonira "Bože pravde". Kosmopolitizam je zamišljen drugačije, a ne kao što neki misle da bi se izgubio kontakt sa svojim narodom, tradicijom, nasleđem, precima i na kraju sa samim sobom.
Antoine napisao:
strelac napisao:Da li postoji po vama recimo Slovenac Pravoslavne veroispovesti.Zasto covek koji sebe smtra da drzavljanina da li Crne Gore ili bilo koje druge zemlje a da je pravoslavne veroispoveti je izdajnik ako igra za tu zemlju.

Za reprezentaciju treba da igraju oni koji sebe smtaraju kao drzavljanine ove zemlje u pravom smislu te reciSvi koji se dvoume ili misle da treba da tu budu iz materijalnih ili bilo kojih drugih razloga,daleko im lepa kuca.
Brkaš nacionalnost i veroispovest druže. Sa jednim se rađa, a drugo je stvar ličnog opredeljenja.

Igranje za reprezentaciju je za mene kao služenje vojske. Kada neko igra za reprezentaciju države u kojoj nije rođen i iz koje ne vuče korene da bi stvorio neke lične benefite je kao da neko odabere da služi vojsku na Malti zato što kraće traje i manje se namučiš. Možda je malo teža reč, ali svako ko odbije da igra za reprezentaciju svoje zemlje je moderni dezerter. Da ne pričam o onima koji ne samo da neće da igraju za svoju, već imaju želju da igraju za druge reprezentacije i jednog dana se nađu na suprotnoj strani terena dok se intonira "Bože pravde". Kosmopolitizam je zamišljen drugačije, a ne kao što neki misle da bi se izgubio kontakt sa svojim narodom, tradicijom, nasleđem, precima i na kraju sa samim sobom.

Slazem se da sam malo pojmove ne pobrkao,nego sam lose napisao ono sto sam zeleo da kazem

Moze da se zakljuci nasta sam mislio.

Kad god pocnu takve teme ,nacionalizam,Srsptvo i merenja ko je veci patriota i Srbin,a ko izdajnik ja dobijem proliv.
Antoine napisao:

Antoine majstore pa gde je Trebinje,kad vec kazes gde je rodjen?Drugo sluzenje vojske i igranje basketa nije isto,niti ce ikad biti.Gde si ti sluzio vojsku?
Sto kaze Sterlac kenja mi se kad pocen prica ko je veci Srbin.Sto se mene tice ja sam licno casno odsluzio sve sto je Srbija zahtevala(a nisam morao,mogao sam da idem u civilnu "vojsku" ili uopste da ne idem) i stvarno nemam problem sa tim ko za koju reprezentaiju igra i da li ce da igra to je njihova licna stvar i to je samo sport,a rat,gubljnje zivota i izdaja je sasvim nesto trece.
@Milan

Ovo sto si napisao moglo bi vaziti za vecinu zemalja. Za BiH nikako. Republika Srpska je BiH samo zato sto to mora biti, jer trenutno nema prostora za nezavisnost. Vecina naroda, a ne samo politicara, iz Fed-BiH Republici Sprskoj zeli nestanak. Procitaj ponekad sajt Dnevnog Avaza na primer. Ja igranje za reprezentaciju smatram lepom prilikom da ucinis nesto za svoj narod. Ne verujem da Boris Savovic BiH oseca kao svoju zemlju i najiskrenije se nadam da ce bez nekih nagovaranja igrati za nas. Ako bi igrao za BiH, ne verujem da bi on sam zeleo da osvoji medalju-zamisli da jedan Hercegovac iz Trebinja ide da slavi u Srajevo, gde na doceku narod mase zastavama sa ljiljanima, a orden za dobro predstavljanje BiH mu predaje Alijin sin. Mozda neki orden nosi i Alijino ime, ko ce ga znati. Mogao bih razumeti da igra za CG..al ruzno mi je da igra za BiH. Jos i ne bi imao mnogo prostora na svojoj poziciji, pored Mirze.. Nije da ja nesto mrzim Bosnu, niti sam veliki Srbin..samo eto..svakom svoje..
ilovethisgame#12 napisao:
serbianhoops napisao:Što se mene tiče, svaki Srbin koji igra za BiH je janjičar.
ako je neko rodjen u Banja Luci recimo i Srbin je i ceo svoj zivot je tu proveo zasto bi on igrao za Srbiju?
on nece igrati samo za Federaciju Bosne i Hercegovine nego i za Federaciju i za Republiku Srpsku
Mozda zato sto je Banja Luka Srpski grad?
MILOS OBILIC napisao:
serbianhoops napisao:Što se mene tiče, svaki Srbin koji igra za BiH je janjičar.
ako je neko rodjen u Banja Luci recimo i Srbin je i ceo svoj zivot je tu proveo zasto bi on igrao za Srbiju?
on nece igrati samo za Federaciju Bosne i Hercegovine nego i za Federaciju i za Republiku Srpsku

Rastegli smo pricu ovde na sve, a najmanje na kosarku, ali ovo sto sada kazem 99.9% ljudi iz Republike Srpske ce reci da sam u pravu. Onaj ko je rodjen u Banja Luci, za svoju zemlju smatra Srbiju, a ne BIH. Slazem se sa Obilicem, Banja Luka je bila i ostala srpski grad.
Opet kazem sve ovo najmanje ima veze sa kosarkom, ali to je tako na brdovitom Balkanu, kada moram da uporedjujem to bi bilo kao da kazes rodjen je u Prizrenu, pa nece valjda da igra za Srbiju nego za Kosovo?
Nazalost kada moramo o tome da pricamo, ali je zaista tako. Republika Srpska je bastion srpstva i to ce uvek i biti, tako da zaista nemam problem ako igraci igraju za tu reprezentaciju ako ne mogu da igraju za Srbiju, ali ako imaju poziv nase reprezentacije, a igraju za BIH, e onda su to obicni placenici i nista drugo.
MILOS OBILIC napisao:
Drugar, Banja Luka nikad nije bila Srpski grad, kao sto ni Sarajevo nikad nije bilo muslimanski grad, a Mostar npr. Hrvatski grad. To su sve multietnicki gradovi, posebno Sarajevo i Mostar, a i BL.
Dalje, posmatrajte to ovako, za Srbiju se igra srcem a za ostale iz interesa. Ja tako razmisljam, evo npr. Kuzmic je prihvatio poziv BIH reprezentacije jer je htio da se probije, cim se pojavila opcija da ce ga zvati za Srbiju odmah se povukao sa priprema i odlozio nastup za BIH na godinu dana. Slicna je situacija i sa Savovicem. Svima je Srbija draga, ali ja ne vidim razlog sto neko ne bi igrao i za druge reprezentacije ako ih Srbija ne zeli. ;)
a koga to Srbija ne želi? Svaki igrač je dobrodošao, ali nijednom nije garantovano mesto u reprezentaciji.

Koliko sam ja shvatio situaciju oko Savovića (a ne mora da znači da jesam, ne pratim previše) on se ponaša po sistemu "hoću kakiti, neću kakiti", radije bi igrao za Srbiju, ali nije siguran da li bi ušao na spisak, pa onda za svaki slučaj ostavlja odškrinuta vrata mogućnosti da igra za Bosnu. E to je ono što meni smeta.

S druge strane imate primer Vladimira Micova koji je godinama odbijao pozive reprezentacije Crne Gore, iako mu je u tom periodu (igranje u Budućnosti) to bila dobra opcija za karijeru. Jednostavno, dečko je igranje za reprezentaciju shvatio kao ozbiljnu stvar i odlučio je da ostane veran Srbiji pa makar nikad ne dobio poziv. To su stvari koje morate ceniti, i takav igrač će mi uvek biti draži od onoga koji "sedi na više stolica"
Ali ni ja nisam nigdje procitao da Savovic trazi garantovano mjesto u reprezentaciji. Sto neko iz Saveza ne kaze da se na njega racuna, tj. da ce biti pozvan na pripreme?!
Opet, ako se na njega racuna, valjda Vlada zna nesto o tome kao jedan od pomocnika.
milan2904 napisao:
Antoine majstore pa gde je Trebinje,kad vec kazes gde je rodjen?Drugo sluzenje vojske i igranje basketa nije isto,niti ce ikad biti.Gde si ti sluzio vojsku?
Antoine napisao:Kada neko igra za reprezentaciju države u kojoj nije rođen i iz koje ne vuče korene da bi stvorio neke lične benefite...
Služio sam u Kuršumliji, kasnije prekomandovan u bazu Trmka na administrativnoj granici, kakve to sad veze ima?

Igranje basketa je jedna stvar, igranje za klub i profesionalno bavljenje druga, a igranje za reprezentaciju sasvim treće. Biti predstavnik države na međunarodnom nivou, nositi grb i zastavu, slušati himnu dok gledaš u zastavu, šta tu nije isto kao u vojsci? Uostalom, ko je spominjao rat? Analogiju sa vojskom sam spomenuo u kontekstu časti i obaveze koju imaš prema svojoj državi. Nekad je bila čast ratovati za svoju zemlju, danas bi trebala biti čast predstavljati je u sportu ili bilo kojoj oblasti života. Već su ljudi pre mene objasnili da je sa BiH specifična situacija. Ja nemam nikakav problem da neko ko je Srbin po poreklu igra za reprezentaciju Bih ako se oseća Bosancem. Ali ako se predstavlja kao Srbin a igra za bilo koju drugu, rivalsku reprezentaciju, o čemu onda pričamo ako ne o obliku modernog sportskog dezerterstva? I posle će taj Srbin da nas zatrpa sa 30 poena ili da postigne odlučujući koš protiv nas. O čemu onda pričamo?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Gledam sad malo drugu špansku ligu, kakvih […]

Takmicenja mladjih kategorija

Bojdo, da li si ispratio Albert Svajcer? Ja nisam […]