- Sub Jun 10, 2017 3:04 pm
Од свог мог радовања када је дошао, мислио сам то је то. Ок, није искусан, не зна баш да управља клубом, али опет, игра(о) је у најбољој лиги на свету, видео како се тамо ради, могао да пита кога шта хоће тамо за савет, да прекопира нешто, макар неку глупост, било шта, али не. Ушао је у причу, а да није знао шта га чека. Оформио као неки УО преко скајпа ћемо ми то лагано и терај. Нисам очекивао да даје своје паре (дао је, помогао, хвала му на томе), али је требало нешто урадити. Прва ствар коју је урадио, за многе је била неопростива, ја сам је прихватио, иако сам знао да је донекле погрешна. Не ради се то тако. Друга ствар преко које сам једва прешао, је када није стао у заштиту потпредседника клуба, неког ко је нов дошао, кренуо са неким својим идејама и борбом, али онда директива са врха, а председник остаје нем, то није смело тако. И сада оно кључно, преко чега не могу да пређем је то да није направљен план. Да би нешто хтео, мораш да кренеш прво од себе. Знам да није лако враћати туђе дугове, нити сам очекивао да ту буде неке магије, али не можеш ништа да не урадиш. Не можеш ни тренера да доведеш, али да му кажеш ево ти 800к буџет, доведи кога хоћеш, дај нешто да урадимо, као му даш уговор на 3 сезоне, он те пита какав је план за следеће лето, ти му кажеш немам појма, дај ово да прегурамо па ћемо то тамо на лето да видимо.
Тако не може, направи било шта, реци да је ситуација таква и таква, буџет је толики ове године, следеће ће бити исти, ако буде већи биће супер, оне тамо мало већи. То је већ почетак, да неко зна са чим има да ради. Онда то испоштујеш, прва сезона испод просека, ок није страшно, друга сезона испод просека, мењаш тренера, тражиш некога ко може да испуни то што ти можеш да понудиш, а што тражиш заузврат опет мора бити реално. Не очекујем ја да са тимом од 800к и са дугом од 6м ти избориш право учешћа у ЕЛ. То је скоро па немогуће, али дај понуди ти неки план. Услови тренера, кажи нека у првој сезони крене са тражењем клинаца по Србији, да ради са људима у клубу (за шта је потпредседник бивши имао план, али ниси га заштитио па је и то пропало), и кажеш му, у другој сезони хоћу да видим 3 клинца са неком улогом, за које ти сматраш да могу да дају нешто. То мора да пође од врха, а ако неће тренер тако, тражиш тренера који ће прихватити те услове. Надам се да ће отићи Пековић, и да ће са собом повући и цео УО (можда само Искрин да остане) као и остале људе из других сектора. Време је да оду и Тодорић и Шилобад и Страги, терало је то дуго без икаквог њиховог доприноса, не може више, време је за нове људе.
Џиле, желео бих да остане, јер мислим да може, али мора и он да схвати да мора да се мења и његов однос и његов приступ. Прво, као што сам горе написао, мора да има представљен план од некога изнад и са ситним осцилацијама да по томе ради. Друго, делује ми некако фино за ово све овде, а не може тако. Ок, капирам није он прошао ову школу, НБА, друга прича са тим има и сутра, чак то има и сутра може и да прође да ми имамо буџет од 3-4м за играче, па када имаш добре играче онда је лакше. Са овима то не може никада да прође. Овај тим мора да се држи на ивици амбиса, да је свака грешка погубна и једино тако може да се извуче максимум из њега, јер интелигенција овог тима једноставно тражи такву врсту приступа. За прву грешку летиш на клупу и ћао. Селекцију му не замерам толико, схватам шта је имао да понуди, а то није много, и знам шта је хтео. Сигурно је хтео да направи основу ове године, да на следеће само надогради (много би било да је довео и 2 играча са колеџа, не може то лако да се уклопи баш). Погодио Хеча, омашио Робинсона, Гордон није требало ни да покушава. И ја бих узео Мајсторовића, али ту већ треба да се зна да немаш унутрашњу игру, да је он пик играч, и да ти треба плеј који врти пик. Хеч то није, Ратковица то може да буде, да му је сада 20 година и да му објасниш да после блока не стаје са дриблингом, већ да крене даље па од развоја ситуације иде или на продор или даје пас, али када стане, ту нема ништа већ. Не може ни став ако нису научили кошарку до сада, неће ни код мене. Мораш ти да им онда покажеш где да исправе и шта. Гледам наше блокове, то нису блокови, од 10 можда 2 буду прави, ово остало скоро и да не додирне противничког играча, не може тако. Видиш да те онда лакше затварају, кажеш, ало гледајте како се прави блок, радиш са високима то. Када не направи леп блок 2 напада за редом, лети на клупу. Па тако 10 пута, и научиће. Друго, када нама постављају блокове, наши високи играчи опет гледају само, једино Новица зна да мало гура лика који поставља блок, да му не да да намести добар. Исто то радиш на тренингу, кажеш играчу, ало, слушај овамо, хоћу код сваког блока, када креће да га поставља, да му ти засметаш, гурни га телом, немој рукама, раменом, уђи у њега мало, па и направи један фаул на то, опет боље него као што га ми правимо на пола терена без потребе. Уосталом, ротације у одбрани највише говоре ко је какву школу прошао. Како год било Миха и Вања, знају да ротирају у одбрани, знају за страну помоћи, и када се где спуштају, док је код придошлица другачија ствар, Врабац убоде једном, углавном се погуби, Ратковица исто, Бирча и он слабо зна када код ротације да иде у рекет... Још једна ствар, нема потребе да се води ТО на енглеском а у екипи ти је само Хеч. Ставиш лепо Хеча на крај клупе када је ТО, ставиш поред њега помоћника и он нека преводи, евентуално испричаш мало брже па онда само са њим да допуниш ако помоћни није све лепо изрекао.
О играчима не бих нешто претерано, веома ниска интелигенција као групе, уз неке дискутабилне личности, без неког фајтерског духа, ту да одраде уговор, остало их претерано не занима. По том питању можеш да имаш 1-2 играча у тиму, али не више од пола тима.
Закључак, морају да дођу нови људи, са планом, који ће представити тренеру и рећи шта од њега траже, тренер (надам се Џиле) да прихвати неке своје грешке и да их мења, а тим као тим би требало да изгледа овако:
1. Пот, домаћи играч (ја бих појурио Пена ако му дају отказ, кажеш му, слушај мали, играш првог плеја, 25+ мин по мечу, плата макс толика и толика, ако хоћеш хоћеш, ако не ништа)
2. Вања, Слоба
2/3. Странац (може млађи, може старији, најбоље неки са колеџа, може и да је више двојка, али да му је основа продор, а не шут, и њему исто кажеш, макс плата 80к, 30% напада иде на тебе)
3. Андрић, домаћи играч, неки клинац, да л' из наше школе или не свеједно, нађи неког и од 18 година и реци му исто као и Пену, имаћеш минуте, на теби је све, плата толико и толико
4. Новица, Танасковић
5. Луковић, Копривица, странац (тражи неку дрвну грађу, шта год, неког Букера, Вилијамса, да може да загради кош и да не може сваки играч да га унесе, ако зна нешто на ниском посту премија, ако не зна, бар да може да се избори за позицију, да направи пометњу, па и не мора да завршава, нека баца повратне, опет ће бити више простора за шут осталих играча, ако овај свог чувара угура на метар од коша, наравно он да буде први центар)
Чисти папири за Бирчевића и Мајсторовића, осталима ионако истичу уговори. Е сада ако ти имаш план од стране врха клуба и форсираш Танасковића, Слобу, домаћег плеја младог, домаћу тројку исто младу неку, не мора тај да буде не знам какав потенцијал, али макар да има нешто, па то нешто нека буде и само одбрана, опет је боље него ништа, тражи младе играче, не мора да има 18, нека има и 20, 21, али да су жељни игре, да буду затегнути, да хоће да раде на себи. Не кажем ја да ће Слоба или Танасковић постати играчи, гурнеш их, видиш после годину дана да не могу, одеш код председника, кажеш, слушај ови из наше школе не могу да играју, не знају, ја сам спреман да се држим плана око млађих, да им дајем шансу, дај да видимо да нађемо неке боље на тим позицијама младе играче. Мора да се уђе у ресет, каже неће да дође млади играч у ККП, ајде да видимо да ли неће да дође за плату од 50к, да игра Еврокуп и Аба лигу, али не да игра на клупи и буде 3-ћа опција, него прва опција, одмах 20 мин по мечу. И да се разумемо не мислим на топ таленте ту, већ на оне што бар имају неку назнаку... Овакав тим не би вредео ни тих 800к и да не би изборио плеј оф Аба лиге, вероватно би се борио за опстанак, али када ти видиш то, и он ти каже, хоћемо за 3 године да имамо јаку основу, ја бих знао да смо на добром путу, до тада, мрка капа.
Едит: Заборавио сам да напоменем, ишло се са тим да дочекамо спремнији почетак сезоне, да ту имамо предност и тако је и било, после смо само падали и онда тровање и није више било повратка. Ратковица је класичан пример, он има то неко стање, где има болове, и како је одмицало све је горе и горе било и на крају видели сте како је то изгледало. Значи нема више чичица, мора да се крене из почетка, време је за окрет за 180.
Poslednja izmena od Poska u Sub Jun 10, 2017 3:13 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Све ове године,
С тобом увек било где,
Ми смо црно бела деца,
Која броје успехе.
И још добро памтим све,
Памтим и све поразе,
Успомена кад се сетим,
Још кроз тело пролазе!