Mesto za sve nekošarkaške diskusije
Korisnikov avatar
By Pavac
Dosao juce cale iz Neuma, pa ajde da prenesem utiske, mozda ce nekom znaciti :D
idem redom po mestima

piramide Visoko - kaze da su prevara i sarena laza, glupost obicna. Brda koja samo lice na piramide, lepo nasminkana da lice na nesto i to je to
Bilecko jezero - kaze cale da je ogromno, a nikakve plaze nema, restorana, nista, nista...steta
Trebinje - lep grad, sa lepim starim kucama.. ima neki smek, samo mu fali malo mora :(
Visegrad - mrtvilo, nista specijalno ... nista se ne desava
Mostar - tesko mrtvilo, napetost svuda, skoro kao da je ratno stanje... nije cale imao nikakvu neprijatnost sem malo mrstenja i pogleda kada lokalno stanovnistvo vidi tablice... po njemu svakako izuzetno ruzan grad
Sarajevo - kaze da se izgradilo dosta, bio je tamo zadnji put pre par godina i kaze da je sad jos izgradjenije i sredjenije... naravno sve sfrj ulice i svi komunjarski fazoni i simboli su sklonjeni, kada pogledas atmosferu, na momente deluje kao da si u Teheranu a ne u Sarajevu...
Neum - dosta se gradi tamo, trenutno bas mnogo. Nema gde peskir da se stavi ali ako malo bolje potrazis mogu se naci neke divlje plaze i slicno koje su skroz ok. Na netu pise da u samom Neumu ima oko 3000 stanovnika, ali kazu lokalci da se broj povecava.. da stalno nicu velike kuce gde ljudi prave sebi stanove i apartmane za izdavanje... ima sve sto ti je potrebno za letovanje, pekare, prodavnice, kafici, hoteli... Kaze da su ljudi generalno opusteni, smatraju sebe za Hrvate ali svoju zemlju za Bosnu.. sve sto im treba za zivot a da nema u Neumu uglavnom idu u Mostar, Capljinu, eventualno u Dubrovnik...

neki generalni utisci, cale je dugo mislio da je Bosna celovita, da su ljudi to tamo prihvatili, iako sam mu ja govorio da nisu, tek sad se u to uverio.. u Srpskoj imas utisak kao da si u Srbiji, ljudi te cene, primaju dinare svuda ( mislim da je Bogdan pitao da li primaju dinare ) , srpske zastave su svuda.. u federaciji opet ljudi se trude da prihvate Bosnu kao celovitu..a Neum je tek posebna prica, na ulazu u mesto, tabla neUm sa sve onim ustaskim U :mrgreen: Hrvatske zastave se vijore svuda.. hdz plakati, sahovnice, murali ... iako je proslo 25 godina od Dejtona, vidi se vec dugo da takva Bosna nema buducnost...
Korisnikov avatar
By skeske
Malo da ovo prokomentarisem, jer sam propustio kada je bilo frisko.
Sticajem okolnosti zbog posla putujem sirom BiH evo vec vise od dvije godine (trenutno sam u Mostaru jos par sedmica), pa imam neku podlogu da prokomentarisem i politicki i turisticki dio.
Pocecemo sa politickim dijelom, da se rijesimo teskih tema na pocetku. Ako zelite da vidite da li BiH moze opstati dodjete u Mostar i Travnik, u oba grada traje sukob muslimana i hrvata jos iz rata, podijeljeni gradovi sa posebnim skolama, fakultetima, ulicama, grafitima, i sl.
Zajednicko u i ovim gradovima je da su Srbi protjerani i pobijeni pa sada i nisu neki faktor u svemu nego se ovi mrze izmedju sebe. Pa tako imamo hrvatski i muslimanski dio, koji je jasno razdvojen, kao Mitrovica, samo sto nema vojske izmedju. U jednom trenutku si u dijelu grada sa skucenim kucicama i dvoristima i zamotanim djevojcicama, curama, zenama, babama, pa u sledecem trenutku poslije 3 ulice nailazis na grafit "balije u provalije" i ne postoji nista sto podsjeca da je ikad i jedan musliman prosao tuda. Ako neko bude dolazio u Mostar, Hrvatski dio je od velike katedrale pa prema stadionu pod Bijelim Brijegom, muslimanski je dio prema starom mostu i tamo preko Neretve oko magistrale.
Ako vas zanima podloga svega, HVO je naoruzao muslimane koji su usli u taj hrvatski dio vojske i jedne veceri posle naredbe iz Sarajeva su im zabili noz u ledja, zapucali na njih i zauzeli dio Mostara.
Sto se Sarajeva tice, tako je koncipiran da na svakom koraku moras vidjeti kako su Srbi agresori, ali jebiga nisu svi, ispravni su samo oni sto su se borili u armiji bih, ostali su agresori bez obzira sto ih je neko protjerao iz tog istog grada, sto su pojedini muceni, ubijani, maltretirani i sl. Sto bi Nele rekao, kako 30% stanovnistva tog grada moze biti agresor na taj grad, ali eto, moram priznati da su marketinski odradili dobar posao, nesto sto Srbi nikad nisu znali.
Zakljucak, meni je svagdje u BiH bilo ok, ali kada dodjes u dijelove poput Mostara, Sarajeva, Travnika... skontas da sve ovo nema smisla i da ova zemlja nema buducnost.
Korisnikov avatar
By skeske
Turisticki dio. Tvoj cale je promasio odmor, jer se vidi da je kasicni komunisticki tip "daj da gorim na plazi i spavam u hladu), u BiH se mnogo sta ima vidjeti, istorijski, prirodno a bogami i gastronomski.
Evo npr Visegrad ima cuveni most, ima Andricgrad, ima cuvenu osmicu, brutalnu prirodu, ali nema gradske zivosti sto i ne treba da ima. Jedini zivi gradovi u BiH su BL, Sarajevo i Mostar.
Vidim da ti stari nije svratio na izvor Bune u Blagaju, vodopade Kravice, stari grad Pocitelj, muzej bitke na Neretvi u Jablanici, nije probao cuvenu jagnjetinu, nije primjetio sjajni kanjon Neretve, nije se odvezao na izletiste Rujiste na planini Prenj, nije svratio na Ramsko jezero, nije otisao vidjeti krda divljih konja u okolini Kupresa na obroncima Krug planine, a sve mu je to bilo usput i u krugu Mostara od 50-60 kilometara.
A ako je vec isao od Sarajeva prema Mostaru, mogao je svratiti u Jajce na predivni vodopad, plivsko jezero, tvrdjavu, takodje Travnicku tvrdjavu, poznate cevape, stari grad Vinjac, Janjske otoke, Zelenkovac itd itd.
U sustini ako neko bude zelio da upozna ljepote BiH u nekom trenutku, mogu mu preporuciti sta da vidi, samo mi treba reci kojom rutom ide 🙂
Korisnikov avatar
By skeske
I vidim da nisam pisao da sam ljetos otisao u obilazak Djerdapske klisure, super dozivljaj.
Korisnikov avatar
By Pavac
Skeske, verujem ja tebi da ima svasta da se vidi, ali dzabe da mu preporucujem kad me nece poslusati Jos ide sa devojkom uvek, tako da i ona odlucuje..
Njemu je bilo pod moranje da obidje rodno Sarajevo i da vidi kakav je Neum, ovo ostalo tu i tamo..

Ono sto meni nikad nije bilo jasno je kako da ljudi u BIH nisu toliko nabrijani kao Hrvati u Hr.. Nikad nisam cuo da je neko od Srba imao neke probleme, ni u muslimanskom ni u hrvatskom delu... kaze mi cale isto sto i ti, u Mostaru se oseca tenzija, ali opet ni blizu atmosferi kao npr u Osijeku, Splitu..

Послато са Redmi 5 Plus помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
By skeske
Govoricu uopsteno jer ja licno nisam nikad ni najmanji problem, konflikt ili bilo sta nacinalne prirode imao ni u BiH ni u Hrvatskoj, a bogami niti bilo kada u ostalim drzavama.
Kontam da su Hrvati zajebani gdje su apsolutna vecina, gdje ih je manje, mnogo su blazi, za razliku od Srba, gdje je obrnuto. Sa druge strane, cini mi se da je svima u BiH dosta rata i to se vidi u normalnim kontaktima iako to na TVu izgleda drugacije, to je u sustini i politika zadrzavanja na vlasti politicke elite.
I to oko Dalmacije ili sl., ja sam dole radio sezonski, svi su znali da sam Srbin, isao sam na zurke u udruzenja Torcide medju pijane navijace, cugao, zajebavao se i niko me nije poprijeko pogledao.
Doduse kada ti Srbin ide na ta mjesta i ne krije se niti se breca, vjerovatno su mislili da nisam dobar sa glavom, i da bih mogao nekom prosuti mozak ako bi mi nesto rekao pa su to izbjegavali😁
Korisnikov avatar
By Salvatore Guliano
@skeske lepo si izanalizirao putesestvije Pavijevog seniora i dao brdo saveta za buduca putovanja...

Ja sam od BiH bio na Jahorini, kad sam bio u osnovnoj skoli tipa 4. razred. Bio u Visegradu pre 7-8 godina kad sam isao na rafting. Pre dve godine sam imao malu turu Bjeljina, Ugljevik, Tuzla, Zvornik, gde sam bio po 3 dana u svakom od mesta kod par prijatelja sa fakulteta i bilo mi je stvarno super. Tuzlu sam tada prvi put obisao i upoznao i moram reci da mi se dosta svidela, mix starog i novog, vuce na Atinu po tome sto po centru na svakom koraku naleces na neke istorijske znamenitosti, bio sam na Panoniki i u onom komunistickom parku gde imaju biste velikih glava SFRJ. Zanimljivo mi je bilo koliko ima Hrvata, nisam imao predstavu i onda se desilo da moj drug koji je musliman, njegov drug Hrvat i ja Srbin idemo po gradu normalno, pijemo u izlasku i gledamo finale SP, gde je Hrvatska igrala sa Francuskom.

Takodje prosle godine sam bio sa lepsom polovinom u Sarajevu, to je bila njena velika zelja, pa smo se pokupili i otisli. Grad je fenomenalan ako gledas turisticki, ali je jebeno mnogo kad pocnes da razmisljas dublje i kada odes u "Tunel spasa." To je po meni bio jedan od najjacih utisaka ne samo putovanja, vec u prethodnih nekoliko godina, moze da se uporedi sa spomen fontanom u NYC na mestu gde je bila bliznakinja... Strava ti se uvuce pod kozu, kada pogledas ceo film o tunelu, kada pogledas sve slike, zapise i kada shvatis sta je borba za zivot u ratu, jos sam prosao 20m muzejskog dela ispod zemlje...

Zeznuo sam se sto nisam bio do Mostara, nisam uopste razmisljao jer smo bili 3 dana i onda mi je bilo nelogicno da idem dalje jer se treba posle vracati za Bg...

S obzirom da sam tada pricao sa drugarima iz Tuzle dali su mi dosta saveta gde valja ici po BiH, sta valja posetiti, ali okolnosti mi to jos nisu dozvolile, ali imam zelju da obidjem BiH...

Mada pricam kako bi obilazio druge drzave, a ni svoju nisam skroz obisao :|
Korisnikov avatar
By skeske
Tunel spasa😂. Jedna od najjacih propagandi u istoriji ovih prostora. 🙂
Ne skontah jesu li se spasili ili su svi ostali u Sarajevu? Osim Srba naravno, sto nije pobijeno to je pobjeglo kad je ugrabilo priliku.
Da se razumijemo, nije sa protjerivanjem bilo bolje ni u drugim gradovima, moj Doboj je Arkan rijesio za par dana, takodje na Doboj su padale granate dok smo isli u skolu, jebiga, malo prilegnes dok pada pa sta bude, ako je mokro pozuris da nadjes suv dio da ne bucnes u lokvu😁. Rat je, sta da se radi....Ali ne vidjeh spomenik ubijenoj djeci Doboja od strane muslimanskog agresora i sl.....
Sarajlije su uvijek bili foleri (ili sto bi ljudi iz moje okoline rekli, supci), ali rat su isforilali najbolje, oskara za glumu😉.

Sto se Tuzle tice, dobro me podsjeti, najbolji grad u federaciji kada je multietnicnost u pitanju, prednjace sa antisrpskim imenima ulica ali kao raja su dalekl najbolji. Takodje veoma urban i alternativan grad sto se tice muzike, odlicna metal scena sa nekoliko festivala i bezbroj svirki godisnje. Bas cu sada poslije nove godine ici na 7 dana tamo. Bio sam ljetos pola mjeseca, super slana jezera, ako uhvatis da nije guzva.

Moram nesto pitati, vidim ovo srbin-musliman-hrvat idu gradom i niko ih ne dira, gledaju finale i sl.... Pa kakvo vi misljenje imate sta se ovdje desava?😂
Ljudi zive normalno, sta je vama, ja nemam pojma u svojoj okolini ko je koje nacije, skontas mozda po imenu a kad su univerzalna mozda skontas slucajno iz price poslije par godina druzenja, mislim, koga boli kita ko je koje nacije, nije da imam zajednickih tema sa sagovornikom na osnovu toga, a pogotovo mi nece biti zanimljiviji ako pripada nekom.

I pitanje @Salvatore Guliano, zasto ti je djevojci bila tolika zelja da idete u Sarajevo? I jeste li isli zicarom na Trebevic, uhvatili panoramu grada i prosetali malo planinom?
Korisnikov avatar
By Salvatore Guliano
skeske napisao: Čet Dec 17, 2020 12:01 pm Tunel spasa😂. Jedna od najjacih propagandi u istoriji ovih prostora. 🙂
Ne skontah jesu li se spasili ili su svi ostali u Sarajevu? Osim Srba naravno, sto nije pobijeno to je pobjeglo kad je ugrabilo priliku.
Da se razumijemo, nije sa protjerivanjem bilo bolje ni u drugim gradovima, moj Doboj je Arkan rijesio za par dana, takodje na Doboj su padale granate dok smo isli u skolu, jebiga, malo prilegnes dok pada pa sta bude, ako je mokro pozuris da nadjes suv dio da ne bucnes u lokvu😁. Rat je, sta da se radi....Ali ne vidjeh spomenik ubijenoj djeci Doboja od strane muslimanskog agresora i sl.....
Sarajlije su uvijek bili foleri (ili sto bi ljudi iz moje okoline rekli, supci), ali rat su isforilali najbolje, oskara za glumu😉.

Sto se Tuzle tice, dobro me podsjeti, najbolji grad u federaciji kada je multietnicnost u pitanju, prednjace sa antisrpskim imenima ulica ali kao raja su dalekl najbolji. Takodje veoma urban i alternativan grad sto se tice muzike, odlicna metal scena sa nekoliko festivala i bezbroj svirki godisnje. Bas cu sada poslije nove godine ici na 7 dana tamo. Bio sam ljetos pola mjeseca, super slana jezera, ako uhvatis da nije guzva.

Moram nesto pitati, vidim ovo srbin-musliman-hrvat idu gradom i niko ih ne dira, gledaju finale i sl.... Pa kakvo vi misljenje imate sta se ovdje desava?😂
Ljudi zive normalno, sta je vama, ja nemam pojma u svojoj okolini ko je koje nacije, skontas mozda po imenu a kad su univerzalna mozda skontas slucajno iz price poslije par godina druzenja, mislim, koga boli kita ko je koje nacije, nije da imam zajednickih tema sa sagovornikom na osnovu toga, a pogotovo mi nece biti zanimljiviji ako pripada nekom.

I pitanje @Salvatore Guliano, zasto ti je djevojci bila tolika zelja da idete u Sarajevo? I jeste li isli zicarom na Trebevic, uhvatili panoramu grada i prosetali malo planinom?
Pa jbm li ga da li je propaganda ili nije, ali ja pisem svoje misljenje i svoje vidjenje "stvari." Ne bih da ulazim dalje u raspravu bilo kakvu, niko se tog perioda ne seca po dobru, tako da ne bih o tome...

Oko ove price o razlicitostima, meni kao nekome ko dolazi iz Beograda prvi put u Tuzlu nije bilo sasvim jasno sta da ocekujem, znao sam 10ak ljudi koje sam upoznao preko fakulteta i oni su bili sjajni likovi, ali opet... Zato kazem da mi je bilo malo cudno, doduse veoma prijatno i oslobodjeno.

Pa otkud znam sto je zapela, da li je neka njena drugarica bila pa joj se svidelo ili je negde nesto gledala, pojma nemam tacno sta je bio razlog... Isli smo naravno gore ceo dan bili, super je turisticki, al opet kad vidis da je propalo sve ono sto je gradjeno za zimsku Olimpijadu i kada shvatis da je jebeno zimska Olimpijada bila tu odrzana od svih mesta na svetu... Sve u svemu lepo je bilo.
Korisnikov avatar
By skeske
Jedino sto te moze dotaci o tom tunelu je kolicina oruzja i municije koju su dovlacili kroz nju. Sve ostale potrepstine su dolazile regularnim putem, cak im je gas 80% vremena uredno stizao preko teritorije Republike Srpske. Jedino kad naprave kakav zlocin Radovan im malo zavrne i to je to. Medjutim svjestan sam da znaju prodati fol pa mi je u sustini jasno.

Ali vratimo se na temu.
Jeste da je iz Srbije dalje, ali preporucio bih jedan obilazak koji ce obuhvatiti Mostar, Jajce, Bihac, Sanski Most, Prijedor, Livno, Kupres, Tomislavgrad, Posusje, Capljinu, Jablanicu itd... Bukvalno se moze napraviti za produzeni vikend (ako volite voznju) ili malo detaljnije za tipa 6 dana (5 nocenja). Uradicu okvirnu rutu kada budem imao vremena i postaviti ovdje, pa se mozda neko odluci da ode.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
ABA fantasy

Vidi ja sam pobedio 97-95! Kakav user! :lol:

КК Partizan 24/25

Partizanu fali skok igrac, bukvalno ne vidim igrac[…]