Kuba Part II
Havana
Pokusacu da se setim nekih detalja sto se tice istorije i grada i tako to, mada vise cu da pisem kako smo mi to sve videli i sta smo planirali.
Kad smo kretali tamo, nismo mi bas imali razradjen plan sta cemo da radimo. Znali smo da cemo da biti u Havani pa da cemo odatle da putujemo u neki drugi grad. Takodje je bio plan da se ide na neku plazu sa brasno belim peskom - u principu nesto specijalno sto nema toliko cesto u nama bliskim zemljama.
Kad smo trazili stan, trudili smo se da bude u starom delu Havane pa smo tako i nasli super mesto. Bas iza Spanske ambasade. A u spanskoj ambasadi svakodnevno je red od milijardu ljudi, svi se prijavljuju za azil, njihov pasos il sta ti ja znam. Uglavnom navala je da se ode. Mada slabo ko ide, ili ide neko za koga Kuba kaze da moze.
Imali smo i kao neku mapu Havane - prilicno je dobra samo smo mi bili retardirani u jednom trenutku.
Uglavnom, probudili se, sredili se, popili po pivo i kuba libre u stanu i ajde da krenemo da istrazujemo.
Sve je bilo zanimljivo od gradjevina, kola, parkova, ljudi...
Stvarno najveci utisak ostavljaju kola. Kao u filmovima neki bjuici il sta ti ja znam iz pedesetih. Novija kola su mahom ruske proizvodnje ili evropske proizvodnje, ali i ona nisu nesto sad vau, nego bas jadno. Sledece sto upada u oci je da nemas nista da kupis nigde. Prodavnice su mahom przne izlozi su prazniji. Prolazimo pored jedne "prodavnice" valjda delova za biciklo, a u izlogu jedna izduvana unutrasnja guma od bicikla visi o nekom klinu
. Nismo ulazili al verovatno unutra ima jos jedan unutrasnja guma i to je to. Takodje upada u oci i to da oni prakticno zive na ulici. Ne u smislu da spavaju na ulici nego da su u tim glavnim setackim zonama sve stambene zgradice. Kao na primer u Knezu da su one zgrade stambene ali ne sa jednim ulazom pa hodnik, nego svaki stan ima svoja vrata u knez. Tako oni otvore vrata, izbace stolicu i sede, vrata otvorena, prozor otvoren, a to je ulica siroka 5 metara sa milijardu ljudi, bukvalno zive na ulici. Takodje atrakcija je i skola u toj ulici, narod se sjati na prozor a deca u uniformama unutra uce da budu mali komunisti
Jos jedan da kazemo landmark je baba sto pusi tompuse i naplacuje da se slika. ova dole nije moja slika
Provalili smo neku prodavnicu gde smo uzimali pice da pijemo u stanu dok ne izadjem, takod da smo tu mogli da kupimo njihov rum i neku njihovu kolu, uzas zivi al pomesas sa rumom pa i ide nekako.
Od hrane, slatkisa, slanisa bas slabo, al moze da se nadje ponegde. Tako se setamo po gradu gleadmo one zgrade i sta sve ne i skontamo da nama treba vodic. Dzabe gledamo zgrade kad ne znamo sta su. I setamo se po centru i naidjemo na nekog lika koji je bas to - turisticki vodic. Krenemo u neku pricui kao Srbija, Jugoslavija, Tito, za vas duplo jeftinije po 5 Kuka. Ajde reko lozi nas, otkud ja da znam da to nije 2 kuka al nema veze. Vodi on nas tako, gledamo sta ima objasnjava i stvarno je sve interesantno kad ima neko skolovan da ti isprica. Na primer ima neka statua tamo napravljena kad je neki spanski kralj dolazio il tako nesto. Stoji i drzi neki skrol u ruci, preko ledja mu plast. I kaze tog skulptora su ubrzo nakon toga il ubili il proterali posto kad se pogleda ta statua sa ledja, taj skrol izgleda kao kurac u ruci
.
Vodio nas u kafic gde je Hemingvej stalno sedeo i na njegovom mestu je njegova statua
Vodao nas tako po centru pa smo ga zamolili na kraju da nas odvede u neki dobar restoran te nas odvede u neki do jaja. Vise nismo mogli da ga nadjemo jer je bog te pita gde
Naravno povela se prica o kurvama to jest jinteras na njihovom. Ta rec moze da se prevede kao jahacica konja
. Rece nam taj da su na kubi sve zene kurve sem njegove majke. A on zivi sa devojkom
. I to je surova istina. Sve su zene u prometu. Mlado, staro, lepo, ruzno, mrsavo, debelo, kako ko voli. A ima i mladica koj su tu za babe koje dodju na kubu. Al o tome cu kasnije.
Taj dan smo proveli tako po centru grada, slusali tog lika, malo nam je objasnio kako moze jeftino da se ode na plazu koja je jedno 20km Havane. Ima neki bus, kupis kartu dnevnu kosta valjda 5 kuka i onda mozes da se vozis koliko hoces. Taj bus ide na svakih pola sata prolazi kroz havani i vozi do te plaze i nazad. U do jaja, ne moramo taksi, mozemo tako. Takodje posto smo vec imali plan da idemo u druge gradove, malo nam je smorno bilo sto autobuska stanica bila malo dalje ali udjemo u jednu turisticku agenciju i oni nam objasne da kod njih mozes da kupis karte i rekose nam da bus mozemo da cekamo kod nekog hotela Park koji je bio 3 minuta od nas. Do jaja! Kupili karte do grada Cienfuegos pa posle do grada Trinidad i posle nazad za Havanu. Za Cienfuegos krecemo za 4 dana tako da imamo vremena da se organizujemo. Odemo kod ovog lika kod koga smo bili smesteni i pitamo jel ima on nekog u tim gradovima on kaze ima okrene brojeve i rezervise nam smestaj u oba grada za dane koje smo mu rekli. Bogami lakse nego sto smo ocekivali.
Taj lik je inace lekar koji radi u vojsci. Mesecna plata mu je oko 30 evra. A ovo sto izdaje sobe to mu otprilike donosi glavni prihod. Mada i to nije bas svejedno, moras da budes prijavljen, jer ako nisi i uhvatete popio si robiju neku tesku. U glavnom on je prijavljen i objasnio nam je da mora drzavi da placa 300 kuka mesecno ima ili nemao goste. On izdaje dve sobe sa po dva kreveta. Soba je 30 kuka. znaci on mora da 5 dana mesecno da drzavi. A sve ostalo njemu ostaje. Mada zaradjuje i od toga sto ima kuvaricu pa ona pravi hranu. Dorucak je 4 kuka al iskreno, bolje ne jer nema tu nista konkretno, jedno jaje malo soka virsla...mislim za 4 kuka ne hvala. U tom hotelu Park na poslednjem spratu ima kao restorancic gde mozes da jedes iako nisi gost hotela. Dorucak je 4 kuka isto, al mozes da jedes koliko god hoces i sta hoces i mnogo je bolje nego ova zena da mi sprema neku glupost. Sto je najveca fora, ako im ne kazes da nisi iz hotela oni te nece pitati i mozes da jedes za dzabe svako jutro
. Za veceru smo ok prosli ovamo, jeste da je nesto oko 8 kuka jedino je jastog bio 11 cini mi se, al morali smo da probamo. Nista posebno po mom misljenju.
Uz svako jelu ide pirinac i neko pasuljce kao prilog. Mahom jedu piletinu svinjetinu i ribu. Imaju i neko povrce jebem li ga koje je, malo je slatko al nije lose.
Tih prvih dana tamo dok smo bili u drugoj sobi su bila dva klinca iz Engleske. 18 godina i kao zavrsili srednju skoli i pre koledza idu na proputovanje centralnom i juznom amerikom u duzini od 5 meseci! JBT, to nije normalno! A oni golobradi, pojma nemaju o zivotu, al eto idu, imaju para i sta ih boli paja
. Izasli par puta sa nama i bili su apsolutno nespremni za navalentne kubanke
. Al opet, malo sam se smorio od te razlike u pogledu na svet. Ej, idemo 5 meseci da se zajebavamo po svetu sa 18 godina? Brate, opet sam se smorio
.
Toliko za part II, sledeci put malo vise o jinteras i o jednom danu u havani.
A da, da ja ne bi kacio non stop ove slike, evo link pa ko hoce moze da pogleda ceo album.
https://plus.google.com/photos/10494915 ... yOeT3cbFfQ