Mesto za sve nekošarkaške diskusije
Korisnikov avatar
By ubicatigrova
Evo da iskopiram i ovo posto imam nameru da pisem jos :)

Evo ovako,
Palo mi je na pamet da otvorimo ovu temu gde cemo ostavljati iskustva sa nasih kako lokalnih (Srbija) tako i sa medjunardnih putovanja.
Moze da dodje kao lep izvor informacija ako neko planira bilo kakav odmor, izlet, sta ti ga ja znam. Prvenstveno mi je palo da pismo samo putovanjima unutar zemlje, kakav je smestaj, gde su dobre kafane, gde je dobra rakija i pecenje, ali Gale je pametno predlozio da bi bilo lepo sve zivo opisti.
Sto vise informacija to bolje, nikad se ne zna sta bi nekom moglo da znaci.

Hteo sam danas da krenem da pisem prvi, ali me sjebao posao, pa cu morati to da ostavim za vikend.
Eto, toliko za sad, pa ako neko hoce pre vikenda da pise, slobodno nek probija led Smile
Korisnikov avatar
By ubicatigrova
Kuba - part one
Posto je ovo malo duza avantura bila podelicu u neko delova, mrzi me da kucam ogroman post. Takodje nije normalno ni sve slike koje hocu da okacim tako da cu nesto malo ali ostavicu link za sve.

Bilo je to davne 2008 godine, ortak i ja smo sedeli na pauzi za rucak, pili aperitiv u vidu domace sljivocie i iz neba, ajmo na Kubu, ajmo. Kako sta, pogledamo sve glupi programi i resimo da kupimo povratnu avionisku kartu i to je to. Posle 5 dana izadjemo iz neke turisticke agencije bogatiji za karte siromasniji za po 900 evra. Let 13-og Januara 2009 godine povratak 29 Januara. 6 meseci je dovoljno da vidimo gde cemo da spavamo i sta cemo da jedemo :).

2 meseca pre toga ja se smuvam sa devojkom (sadasnjom verenicom Slika ) i objasnim da ja nemam para za jos jednu kartu i da je bolji ipak ja da odem sa ortakom nego da ne odem :mrgreen: i kao super nema problema.
Januar, Beograd, -15 odvezao nas brat na aerodrom mi njemu dali zimske jakne i sedamo u avion.
Perko neta smo nasli kao nekog lika i rezervisali mesta, al nisam se bas uzdao u to. Znaci let do Havane. Slecemo tamo, a ono, 40 stepeni razlika u odnosu na Beograd.
Prvo sta upada u oci su palme, bar meni, posle tek vidis da je aerodrom star i oronuo, da su napolju kola malo starija nego sto bih ocekivao cak i na kubi :).
Naravno, odma po sletanju neki lik dodje i kaze hocete da vam zamenim pare za njihove po mnogo boljem kursu nego u banci. Kaze imam ja prijateljicu mogu da vas odvedem tamo da zamenite pare. Prijatelju, fala ali ne hvala.
Udjemo u taksi i pre voznje obavezno se cenjkas za cenu. Dogovorimo se za 20 CUC (Kuk - njihova konvertibilna valuta za turiste. Imaju i obicnu al ona je skroz losa i samo je oni koriste).
Damo adresi i krenemo. Kuvamo se samo tako, vlaga, ovaj nesto prica taksista mi zveramo okolo. Udjosmo u Havanu, na ulicama rupe ko krateri, poneko svetlo radi. Istovari on nas kao u pravoj ulici i mi ajd nekako tamo vamo i nadjemo zgradu. Vice gazda, skroz gore na petom spratu, naravno nema tu lifta. I konacno udjemo u stan, upoznamo se sa njim, smestimo stvari i ajd malo da izadjemo napolje pre spavanja posto smo umorni.
Sidjemo i idemo a ono ko u getou. Mrak, sve se raspada, crnci na coskovima, prva dva dana smo se nesto tripovali ali to je brzo proslo.
Seli u kafic, koje pivo imaju neko Kristal i buckanir. Daj mali Kristala
Slika
Sedimo gledamo okolo kad eto ti neka debela u minicu sede za nas sto. Ajde da kupite pice sve nesto fina. Naravno kurva, mada malo je to grub naziv za kubu posto su tamo sve "kurve". Reko ortaku, ova sigurno hoce tebe, nisam ja tip za debele :lol: . Oteramo mi nju, bezi bre debela, kad eto ga ide neki rastafarijaner sa kucetom. Seda za nas sto i kao neka prica te u stvari skontamo da on prodaje drogu, marihuanu il tako nesto. Posle minut je dosao pandur i nimalo prijatno ga oterao i nama se izvinuo. A taj drogu cuva na keru, zavezao ispod, pa ako pandur krene da pretresa ker pobegne :clap: .
Reko brate, nismo ni 5 minuta ovde a vec se nabacivala kurva i oce covek da prodaje drogu. Sta ce biti sutra po danu jebote?
To malo dok smo se setali po gradu to vece bas upada u oci da nema normalnih radnji i da nema normalnih stvari da se kupe. Nema neka radnja de mozes da kupis neku normalnu hranu il tako nesto. Imaju radnje za kubance, al iskreno ja tu ne bi ni usao a kamoli kupio nesto. Na primer, mesara je napolju (nije moja slika) al uglavnom je tako.
Slika
Onda imas kao da kupis neku hranu tako na ulici al kad vidim one muve ne jede mi se to. Uglavnom smo se hranili u nasem smestaju. Tu mozes da kazes gazdi da hoces dorucak/rucak/veceru i onda skuva to neka zenica sto tu cisti. Uglavnom mi smo imali tu dorucak i veceru i za veceru biras sta ces. Tako sam prvi put probao jastoga. Nish posebno. Probao jos jednom na drugom mestu posle da vidim dal nije to zbog kuvanja, isti kurac, nish posebno. Al zato racici su bili vrh.
Od restorana ima svakakvih do bas skupih pa do nekih kantinica koje su OK. Mi smo sve obisli, naravno prvo smo nabasali na skupe pa smo polako nailazili na ostale kako smo se opustali u smislu sta smemo da jedemo i gde. Nemojte da mislite da sam ja neki gospodin covek pa kao sad digao nos nece da jede svuda, verujte mi, neka mesta nisu za ljude :).
U sledecem postu cu malo da opisem sta ima da se vidi po Havani i mozda po neka informacija o tome. a sad cu dubacim malo slika.
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Korisnikov avatar
By Grotesque
Svaka čast za topic!
:clap:
Do jaja je interesantno, ali reci mi da li je istina da tamo stvarno čovek sa nekim smešnim parama (20-30$) može da živi mesec dana?
Korisnikov avatar
By Shomy_lee_jones
@ubica
'ladno si bi na Kubi jbt! :clap:
odlican post,daj nam jos socnijih detalja :drool:
Korisnikov avatar
By Karaburac
@Ubicatigrova

Cekamo sledecu epizodu! Slobodno ubaci dogodovstine i licne utiske svega, neretko je to i bitnije od slika :handgestures-thumbup: .
Korisnikov avatar
By ubicatigrova
Grotesque napisao:Svaka čast za topic!
:clap:
Do jaja je interesantno, ali reci mi da li je istina da tamo stvarno čovek sa nekim smešnim parama (20-30$) može da živi mesec dana?
Ovo nije tacno uopste, jedino ako se uvalis kod nekog dzabe da spavas i da jedes ne znam ni ja sta.
U principu je kao ne u Beogradu, mozda malo jeftinije.

Samo da uhvatim vremena pa cu da pisem dalje, ima tu svasta da se napise :)
Korisnikov avatar
By Grotesque
Ajde bre!
Izgoresmo!
:lol:
Korisnikov avatar
By ubicatigrova
evo danas obecavam :)
Korisnikov avatar
By texxxdrummer
UUU do jaja. Bravo macak, vidi se da si moj pulen
Korisnikov avatar
By ubicatigrova
Kuba Part II

Havana
Pokusacu da se setim nekih detalja sto se tice istorije i grada i tako to, mada vise cu da pisem kako smo mi to sve videli i sta smo planirali.
Kad smo kretali tamo, nismo mi bas imali razradjen plan sta cemo da radimo. Znali smo da cemo da biti u Havani pa da cemo odatle da putujemo u neki drugi grad. Takodje je bio plan da se ide na neku plazu sa brasno belim peskom - u principu nesto specijalno sto nema toliko cesto u nama bliskim zemljama.
Kad smo trazili stan, trudili smo se da bude u starom delu Havane pa smo tako i nasli super mesto. Bas iza Spanske ambasade. A u spanskoj ambasadi svakodnevno je red od milijardu ljudi, svi se prijavljuju za azil, njihov pasos il sta ti ja znam. Uglavnom navala je da se ode. Mada slabo ko ide, ili ide neko za koga Kuba kaze da moze.
Imali smo i kao neku mapu Havane - prilicno je dobra samo smo mi bili retardirani u jednom trenutku.

Uglavnom, probudili se, sredili se, popili po pivo i kuba libre u stanu i ajde da krenemo da istrazujemo.
Sve je bilo zanimljivo od gradjevina, kola, parkova, ljudi...
Stvarno najveci utisak ostavljaju kola. Kao u filmovima neki bjuici il sta ti ja znam iz pedesetih. Novija kola su mahom ruske proizvodnje ili evropske proizvodnje, ali i ona nisu nesto sad vau, nego bas jadno. Sledece sto upada u oci je da nemas nista da kupis nigde. Prodavnice su mahom przne izlozi su prazniji. Prolazimo pored jedne "prodavnice" valjda delova za biciklo, a u izlogu jedna izduvana unutrasnja guma od bicikla visi o nekom klinu :). Nismo ulazili al verovatno unutra ima jos jedan unutrasnja guma i to je to. Takodje upada u oci i to da oni prakticno zive na ulici. Ne u smislu da spavaju na ulici nego da su u tim glavnim setackim zonama sve stambene zgradice. Kao na primer u Knezu da su one zgrade stambene ali ne sa jednim ulazom pa hodnik, nego svaki stan ima svoja vrata u knez. Tako oni otvore vrata, izbace stolicu i sede, vrata otvorena, prozor otvoren, a to je ulica siroka 5 metara sa milijardu ljudi, bukvalno zive na ulici. Takodje atrakcija je i skola u toj ulici, narod se sjati na prozor a deca u uniformama unutra uce da budu mali komunisti :)
Slika
Jos jedan da kazemo landmark je baba sto pusi tompuse i naplacuje da se slika. ova dole nije moja slika
Slika
Provalili smo neku prodavnicu gde smo uzimali pice da pijemo u stanu dok ne izadjem, takod da smo tu mogli da kupimo njihov rum i neku njihovu kolu, uzas zivi al pomesas sa rumom pa i ide nekako.
Od hrane, slatkisa, slanisa bas slabo, al moze da se nadje ponegde. Tako se setamo po gradu gleadmo one zgrade i sta sve ne i skontamo da nama treba vodic. Dzabe gledamo zgrade kad ne znamo sta su. I setamo se po centru i naidjemo na nekog lika koji je bas to - turisticki vodic. Krenemo u neku pricui kao Srbija, Jugoslavija, Tito, za vas duplo jeftinije po 5 Kuka. Ajde reko lozi nas, otkud ja da znam da to nije 2 kuka al nema veze. Vodi on nas tako, gledamo sta ima objasnjava i stvarno je sve interesantno kad ima neko skolovan da ti isprica. Na primer ima neka statua tamo napravljena kad je neki spanski kralj dolazio il tako nesto. Stoji i drzi neki skrol u ruci, preko ledja mu plast. I kaze tog skulptora su ubrzo nakon toga il ubili il proterali posto kad se pogleda ta statua sa ledja, taj skrol izgleda kao kurac u ruci :).
Vodio nas u kafic gde je Hemingvej stalno sedeo i na njegovom mestu je njegova statua Slika
Vodao nas tako po centru pa smo ga zamolili na kraju da nas odvede u neki dobar restoran te nas odvede u neki do jaja. Vise nismo mogli da ga nadjemo jer je bog te pita gde :)
Naravno povela se prica o kurvama to jest jinteras na njihovom. Ta rec moze da se prevede kao jahacica konja :D . Rece nam taj da su na kubi sve zene kurve sem njegove majke. A on zivi sa devojkom :). I to je surova istina. Sve su zene u prometu. Mlado, staro, lepo, ruzno, mrsavo, debelo, kako ko voli. A ima i mladica koj su tu za babe koje dodju na kubu. Al o tome cu kasnije.
Taj dan smo proveli tako po centru grada, slusali tog lika, malo nam je objasnio kako moze jeftino da se ode na plazu koja je jedno 20km Havane. Ima neki bus, kupis kartu dnevnu kosta valjda 5 kuka i onda mozes da se vozis koliko hoces. Taj bus ide na svakih pola sata prolazi kroz havani i vozi do te plaze i nazad. U do jaja, ne moramo taksi, mozemo tako. Takodje posto smo vec imali plan da idemo u druge gradove, malo nam je smorno bilo sto autobuska stanica bila malo dalje ali udjemo u jednu turisticku agenciju i oni nam objasne da kod njih mozes da kupis karte i rekose nam da bus mozemo da cekamo kod nekog hotela Park koji je bio 3 minuta od nas. Do jaja! Kupili karte do grada Cienfuegos pa posle do grada Trinidad i posle nazad za Havanu. Za Cienfuegos krecemo za 4 dana tako da imamo vremena da se organizujemo. Odemo kod ovog lika kod koga smo bili smesteni i pitamo jel ima on nekog u tim gradovima on kaze ima okrene brojeve i rezervise nam smestaj u oba grada za dane koje smo mu rekli. Bogami lakse nego sto smo ocekivali.
Taj lik je inace lekar koji radi u vojsci. Mesecna plata mu je oko 30 evra. A ovo sto izdaje sobe to mu otprilike donosi glavni prihod. Mada i to nije bas svejedno, moras da budes prijavljen, jer ako nisi i uhvatete popio si robiju neku tesku. U glavnom on je prijavljen i objasnio nam je da mora drzavi da placa 300 kuka mesecno ima ili nemao goste. On izdaje dve sobe sa po dva kreveta. Soba je 30 kuka. znaci on mora da 5 dana mesecno da drzavi. A sve ostalo njemu ostaje. Mada zaradjuje i od toga sto ima kuvaricu pa ona pravi hranu. Dorucak je 4 kuka al iskreno, bolje ne jer nema tu nista konkretno, jedno jaje malo soka virsla...mislim za 4 kuka ne hvala. U tom hotelu Park na poslednjem spratu ima kao restorancic gde mozes da jedes iako nisi gost hotela. Dorucak je 4 kuka isto, al mozes da jedes koliko god hoces i sta hoces i mnogo je bolje nego ova zena da mi sprema neku glupost. Sto je najveca fora, ako im ne kazes da nisi iz hotela oni te nece pitati i mozes da jedes za dzabe svako jutro :mrgreen: . Za veceru smo ok prosli ovamo, jeste da je nesto oko 8 kuka jedino je jastog bio 11 cini mi se, al morali smo da probamo. Nista posebno po mom misljenju.
Uz svako jelu ide pirinac i neko pasuljce kao prilog. Mahom jedu piletinu svinjetinu i ribu. Imaju i neko povrce jebem li ga koje je, malo je slatko al nije lose.
Tih prvih dana tamo dok smo bili u drugoj sobi su bila dva klinca iz Engleske. 18 godina i kao zavrsili srednju skoli i pre koledza idu na proputovanje centralnom i juznom amerikom u duzini od 5 meseci! JBT, to nije normalno! A oni golobradi, pojma nemaju o zivotu, al eto idu, imaju para i sta ih boli paja :). Izasli par puta sa nama i bili su apsolutno nespremni za navalentne kubanke :). Al opet, malo sam se smorio od te razlike u pogledu na svet. Ej, idemo 5 meseci da se zajebavamo po svetu sa 18 godina? Brate, opet sam se smorio :).

Toliko za part II, sledeci put malo vise o jinteras i o jednom danu u havani.
A da, da ja ne bi kacio non stop ove slike, evo link pa ko hoce moze da pogleda ceo album.
https://plus.google.com/photos/10494915 ... yOeT3cbFfQ

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
  • 1
  • 2
  • 3