- Pon Jan 24, 2022 11:06 am
"Zlatni dečko"
Iz velike ljubavi i repekta prema radu Beogradskog sindikata, uz koji sam odrastao, sazrevao i živim, kao i na osnovu nekih intervjua koje je Ognjen Janković (režiser) zajedno sa mladim glumcem Denisom Murićem (glavnim likom) davao u zadnjih šest meseci, sa puno očekivanja sam otišao sinoć u bioskop da odgledam film.
Glumačka ekipa vrlo dobra: Denis, Tihomir Tile Stanić, Petar Strugar, Igor Benčina, Andrija Kuzmanović, Ljubomir Bulajić i još par mladih glumaca i glumica.
Poznavajući dešavanja u srpskom fudbalu što preko medija, što preko nekih malđih fudbalera, što preko nekih menadžera, može se reći vrlo zanimljiv materijal i tema za obradu. Priča je bila da će se obrađivati nešto što do sada nije bilo obrađivano u domaćoj kinematografiji - druga strana života mladog fudbalera, njegove nedaće u privatnom životu, menadžerske spletke i slično... Što se tiče scenarja, vidi se da jesu uzeli u obzir i obradili sve bitne teme za ovu priču, začinili su sa kriminalom, sa politikom, sa ljubavnom pričom... Malo se snimao i fudbal, ali ako je neko očekivao film o fudbalu, toga nije bilo ni na Montevideo niovu.
Iskreno na tanka priča što se tiče filma, ali je ovo prvi film koji sam gledao u zadnjih par godina u kojem fali dosta toga, jer se jasno vidi, a i sam je Ogi izjavio, da je ovo pravljeno za novi popularni format mini serije. Film je nekako nedorečen, dosta tema je samo čačnuto, dosta toga je nabacano, nekako je priča iscepkana i mnogo se, po mom mišljenju zadržavalo na nekim manje bitnim delovima kao što su žurke i treninzi(na to otpadne sigurno 15 minuta filma). U sat i trideset minuta filma, bukvalno se samo nabacavaju neke vrlo slabo obrađene teme i na kraju se završava vrlo vrlo brzo i nerazumno. Dakle umesto da se nakon zapleta poentira na kraju, deluje mi kao da su bili u fazonu imamo još 5-10 minuta za odjavu i spuštaj klapnu. To je svakako problem adaptiranja mini serije na format filma.
Ima film dosta dobrih delova, dosta poučnih i realnih priča u to nema sumnje, pored toga ima i duhovitih delova, ali mi nikako nije jasno ko je ciljna grupa ovog projekta.
Sve u svemu sam razočaran ovim Ogijevim prvim ostvarenjem, ali sam ubeđen da će serija biti barem za duplo bolja od samog filma, jer će biti više prostora za sve te čačnute teme. Da je kraj bio nešto bolji, onda bi se i celokupni utisak o samom filmu poboljšao, ovako je ostao nedorečen.
U rangu mi je sa "Malim Budom", samo što je Budo bio komedija, pa je i nekako moglo da se pređe preko nekih grešaka i gluposti. Film "Ekipa" koji ima koliko sam razumeo sličnu tematiku, međutim koji na osnovu utisaka drugih nisam ni gledao,mi deluje najpribližniji "Zlatnog dečku".
Ne bih preporučio nikome da ide da gleda film, ali bih preporučio da sačeka seriju i nju pogleda, jer mi je nerealno da i ona bude promašaj.