Mesto za sve nekošarkaške diskusije
Korisnikov avatar
By Kum Žoržo
U poslednje vreme da, ali to kod mene dosta varira. Ne znam ni sam od cega zavisi. Nekad zaredjam da pijem ovaj lokalni alt ili pils, koja su vise gorka, pa onda predjem na psenicno, pa onda irsko crveno, pa opet alt i tako u krug. Sad su mi mnogo dostupnija ta slatkasta piva, nego sto su bila ranije, pa ih malo vise istrazujem. Da citiram velikog pivskog strucnjaka, Majkla Dzeksona, najbolja stvar kod potrage za idealnim pivom je to sto ga nikada neces naci. :)

Mada IPA ne mora da bude slatkast, cak ja vise i volim kad dominira gorcina hmelja. Isto vazi i za porter, a pogotovo staut. Bas tad kad sam bio sa Cika Vegom i pokazao mu ovo belgijsko cudo, pio sam ovo. Slika

Malo je reci da sam odusevljen. Vervatno najbolji porter koji sam u zivotu probao. Jedino sto je cena bas visoka, mislim da kosta cak 450 dinara 0,33l. Stvarno je to dosta, iako je kvalitet bas vrhunski.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Moze se reci da sam apsolutni protivnik bilo kakve primese voca u pivima, a ova slatkastija varijanta kojima na primer Belgijanci naginju me ne odusevljava narocito. Volim da se oseti bogat ukus zitarica od kojih je spravljen, pogotovo kad hmelj dominira.
Korisnikov avatar
By Kum Žoržo
Karaburac napisao:Moze se reci da sam apsolutni protivnik bilo kakve primese voca u pivima, a ova slatkastija varijanta kojima na primer Belgijanci naginju me ne odusevljava narocito. Volim da se oseti bogat ukus zitarica od kojih je spravljen, pogotovo kad hmelj dominira.
Ni ja ne volim mesanje sa vocem, ali IPA ima aromu citrusa koja potice od samog hmelja. Dakle postoje vrste hmelja koje u zavisnosti od upotrebe pivu daju ukus i pogotovo miris grejpfruta, pomorandze, limuna i slicno. Dakle to je pravo pivo, bez dodataka.

Sa druge strane, postoje lambik piva u Belgiji, koja se bas spravljaju sa vocem, ali meni je to odvratno. Jednom sam pio i vise mi nikad nije palo na pamet ni da probam. Bas uzas.

Ovo podebljano. Verujem da si mislio na jecam. Hmelj nije zitarica i on ti daje gorcinu i/ili aromu pivu. Jecam mu vise daje punocu i ukus zitarica.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Na jecam, lupio glupost u brzini pisanja dok pripravljam rucak.

EDIT: Kontam sta zelis da mi kazes, ali ja jednostavno ne zelim aromu limuna, grejpa ili pomorandze.
Korisnikov avatar
By Kum Žoržo
Karaburac manje zbori, da ti rucak ne zagori! :lol:

To je naravno stvar ukusa i potpuno legitimno, samo bih ti preporucio da malo vise eksperimentises pa ti se mozda i svidi. Kad pocnes da raspoznajes i razdvajas arome, videces da se iza tog buketa citrusa krije i mnogo toga drugog zanimljivog.

Ako volis zitarice, onda ti preporucujem Extra Special / Strong Bitter ejlove, kao sto je npr. Hobgoblin koji se moze naci u Beogradu.

Sto se mene tice, apsolutni sampion zita za sada je ovo pivce http://www.beeradvocate.com/beer/profile/12142/40903/ , sto nije nista cudno jer se pravi sa 7 razlicitih zitarica. Pivo je ne-re-al-no! Kao da si uzeo integralnu kiflu i od nje napravio pivo. Cak je i cena neka sasvim normalna za zanatska piva, ali nije ga bas lako naci. Hobgoblin bi trebalo da bude dobra alternativa, mada je i on dosta slatkast.
Korisnikov avatar
By Lika
Karaburac napisao:Moze se reci da sam apsolutni protivnik bilo kakve primese voca u pivima, a ova slatkastija varijanta kojima na primer Belgijanci naginju me ne odusevljava narocito. Volim da se oseti bogat ukus zitarica od kojih je spravljen, pogotovo kad hmelj dominira.
Popij Hobgoblin onda, uživaćeš. Pio sam ga u sklopu twitter tastinga prije 7 dana. Nije po mom ukusu, ali ajde.
Korisnikov avatar
By Mikoni
@ Kum

Ti si beše u Dizeldorfu? Meni je pivo tamo bilo vrhunsko. Altbier. Čitav doživljaj ispijanja. Ljudi okolo gledaju Bundes ligu, žderu onu odvratnu pilad (da se ne uvrediš, al meni je to..), gužva već od 1, 2, neko zimsko sunce, a pivo u onoj lepoj boci..meni je jedno od boljih koje sam pio. Ne znam ko je proizvođač.

Čitao sam o nekom rivalstvu sa Kelnom i kolšom ili kako se već, ali meni alt mnogo ozbiljnije pivo. Kolš leti i nekako i to u većim količinama. Altbier je onako, za uživanje.

Inače, kabinet pravi dosta dobar porter. Samo kad bi krenuli s ambalažom od pola litra.
Korisnikov avatar
By Kum Žoržo
@ Mikoni

Da, da, u Diseldorfu. Altbier je sjajan, samo je pitanje koji. Ako si pio u starom gradu po pivarama, velika je verovatnoca da si dobio nesto kvalitetno, mada i tu dosta moze da varira. Ima jedna relativno nova pivnica, onako bas hipsterska, prave svoj alt koji je meni za sada sampion u toj kategoriji.

A Kölsch, kao sto si rekao, letnje pivo. Bar za mene.

Zajednicko im je da oba dosta variraju u zavisnosti od proizvodjaca. Ko ne zna, pa naleti na neku losiju marku, moze da mu se ogadi za ceo zivot. Mnogo je veca raznovrsnost u oviru same vrste, nego sto je to slucaj kod recimo pilsa.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 22
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]