Mesto za sve nekošarkaške diskusije
Korisnikov avatar
By Joomla10
Tek sada sam primetio ovu temu, a volim da procitam dobru knjigu, iskreno u poslednje vreme zbog obaveza slabije, ali nadje se vreme makar jedna mesecno da se procita...

Omiljene knjige su mi Vladalac od Makijavelija, Tako je govorio Zaratustra od mog omiljenog pisca Fridriha Nicea i Levijatan od Hobsa.
Pored ove dve knjige ono sto bih svakome preporucio da procita jesu knjige Utopija od Tomasa Mora i Citati Marka Aurelija.

Omiljeni pisac mi je Nice, ali ipak se nekako najvise divim Dostojevskom za koga mislim da je jedan od najboljih pisaca za sveta i veka. Platon, Aristotel, Ruso, sve je to neizbezno kada je u pitanju student FPN-a, pa se nekako tog stiva najvise drzim :) .
By Knofler
Zar i ti, sine Joomla? :D
Sve pohvale za Makijavelija, jebeni genije.
Grcke filozofe ne mirisem nikako, kidali su mi zivce.
Korisnikov avatar
By Joomla10
Ooooooo da jesu, ali opet vredelo je :lol: . Kada se samo setim te prve godine i sa jedne strane Makijaveli 100 strana, zao ti sto nema jos 400, a sa druge strane Aristotel Politika oko 300 strana cini mi se, na nos da izadje :) .
By Knofler
To je to, ono sto valja je malo, a baljezganja obimna.
Ajde da istrpim trio Sokrat-Platon-Aristotel ali brate jos Tales, Zenon, Hipija, Empedokle, Parmenid, Pitagora, Protagora, Anaksimandar, Anaksimen, Heraklit i jos 50 takvih likova...
Pa moderna filozofija i dva maloumnika Hajdeger i Gadamer...
Uvod u filozofiju-uvod u disleksiju!

Ispit, pita me profanka:
-Sta je odalo Empedoklea i srusilo mit da se sam uzdigao na nebo?
Ja zinuo...
Korisnikov avatar
By Joomla10
Kod nas ko nije znao sta je govorio Diogen iz bureta i da detaljno objasni cuveni primer za nemogucnost slobodne volje - Buridanov magarac taj filozofiju polozio nije :) .

Po meni Hajdeger je imao i daleko razumnije shvatanje filozofije od ostalih, ali je meni npr Uvod u metafiziku bio jako tezak za citanje, pa sam to iz skripte samo prelistao.
Korisnikov avatar
By Karaburac
Nemate vi pojma, kada vas profa na ispitu pita kao mene ''U kakvom su kolega srodstvu Pelops i Agamemnon?'' onda je to situacija kada se ustaje, uzima indeks i izlazi napolje. :)
By Knofler
Znam to za magarca, tj. jos se sjecam kako je navodno umro od gladi zbog neodlucnosti.
Ja sam volio Kanta, Kjerkegora, Nicea, Makijavelija i Lajbnica.

Hegel i Dekart su opasno teski, metafiziku sam onako znao a hrestomatiju solidno.

@karabu
A kad te na vjezbama pita kako se zove Aristotelova zena? Ili kako je Platonu pravo ime?
Korisnikov avatar
By Joomla10
Da, Kant je odlican, ali i meni su isto u prvom redu Nice i Makijaveli, mislim da im nema ravnih.

Kada vec pomenusmo profesore, profesor filozofije, znao je da pusti ako znas definiciju filozofije, ali je znao i da obori recimo kada nemas odgovor na ovakvo pitanje. Kod njega je bilo 30 pitanja, 10 ceduljica na kojima je po tri pitanja i covek godinama redosled pitanja nije menjao, cak su i obelezavali ceduljice, ali on nije mario.

Na kraju ispita pita on mene kako bi postupio u sledecoj situaciji, kaze bomba u velikom gradu, samo ti mozes da je demontiras, ali ako uspes sigurno ces poginuti, ali ces spasti ceo grad, sta bi uradio? Ja kazem kao zrtvovao bih sebe da bih spasao porodicu, prijatelje i ceo grad.
On ce na to, a ne, filozofija to ne vidi tako :lol: .

Posle mog ortaka obori sto je rekao da bi spasao sebe i jos mu kaze sebicnjakovicu jedan :lol: . To je filozofija, sve kontra od onoga sto mislis da je ispravno :) .
Korisnikov avatar
By rudonja
Karaburac napisao:Nemate vi pojma, kada vas profa na ispitu pita kao mene ''U kakvom su kolega srodstvu Pelops i Agamemnon?'' onda je to situacija kada se ustaje, uzima indeks i izlazi napolje. :)

Mislis Pelop? Prilicno sam siguran da je Tantal njega servirao bogovima. Znaci, Pelop dodje Agamemnonu neki blizi/dalji predak. Jel da?
Korisnikov avatar
By milan2904
Koliko vidim,jedino se ja ovde bavim prirodnim naukama :-)!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 39

https://x.com/wojespn/status/2062868497529487644/m[…]