Aračkinje baračkinje…

60 propusnica za snove, a bar pet puta toliko sanjara. Nema sledeće godine, šta uradite u tih par sati, to vam je za ceo život. Par sati u koje stanu sva nadanja, posteri u dečijoj sobi, svi „Champion“ dresovi iz ormara, odgledani pa potom imitirani potezi sa NBA Action-a,  hektolitri znoja proliveni na treningu i neugasiva želja za siluetom Jerry Westa na dresu. NBA draft, par sati u kojima snovi postaju stvarnost. Stvarnost sa šest nula na platnom listiću.

NBA Draft je godišnji događaj, po pravilu krajem juna, u kojem gomila svršenih studenata, internacionalnih prospekata i velikih nada košarke ispegla svoje odelo sa mature i čeka da David Stern pročita njihovo ime i zauvek im promeni živote. Osmišljen kao želja čelnika lige za što izjednačenijim kvalitetom timova, draft je, prosto rečeno, ulaznica za NBA. Ni jedan igrač ne može potpisati ugovor sa NBA timom ako prethodno nije bio kvalifikovan za draft. Pri tom naglašavam kvalifikovan za draft, a ne izabran na draftu. Kako se dobija ta famozna kvalifikacija? Lako. I vi je možete dobiti bez imalo truda. Štaviše, ako ste stariji od 22 godine onda ste već bili na draftu. Zašto niste izabrani je već druga misterija, zavera Vatikana i slobodnih zidara ili administrativni propust. Dakle, na NBA draft se mogu prijaviti svi. Jedini uslov je da imate preko 19 godina. Ako ste Amerikanac, i da je prošlo najmanje godinu dana od kada ste završili srednju školu. Gornja granica ne postoji, ali iz nastavka ćete videti da nije ni potrebna. Automatski su kvalifikovani za draft svi igrači koji su završili svoju seniorsku sezonu na koledžu i svi neamerički igrači koji u godini drafta navršavaju 22 godine života. To je ono što se često pominje kao izlazno godište. Znači, za draft 2013. godine, izlazno godište su svi vanamerički igrači rođeni 1991. Svi ovi igrači, odnosno svršeni studenti i 22-godišnji internacionalci, su automatski prijavljeni za draft. Izračunajte sada kada ste vi imali 22 godine, pa vidite koga su to NBA timovi birali pre vas. Izuzetak za pravilo je samo u slučaju da igrač nakon studija odlazi u vojnu misiju države koja donosi demokratiju gde god kroči i pali svetlo u mraku Trećeg sveta (sarkazam) ili eventualno u neku od verskih misija ili hodočašća (uglavnom karakteristično za Moromone iz Utah-a). Svi ostali, nesvršeni studenti i neamerikanci mlađi od  22g moraju da se prijave za draft. Time stiču kvalifikaciju i postaju tzv. early entry učesnici drafta. Svi early entry-ji mogu da povuku svoju prijavu do 10 dana pre drafta. Šta je sa NCAA igračima koji se predomisle? Ukoliko se koledž igrač prijavi na draft i ne bude izabran, teoretski može da odigra ono što mu je ostalo na koledžu (pod uslovom da nije unajmio agenta). Ono teoretski u ovom slučaju znači nema šanse, jer je NCAA od 2011.g. uvela obavezu igračima da se do kraja aprila izjasne da li će i sledeću sezonu provesti u koledž košarci.

Gde su u ovoj priči Kobe, Garnett, LeBron, Howard,…? Nigde, jer su draftovani direktno iz srednje škole. Do skora je postojala praksa draftovanja igrača direktno iz srednjoškolske klupe. Moses Malone je 1974. godine postao prvi profesionalac koji je došao direktno iz srednje škole, mada je to tad tehnički bila ABA, a ne NBA liga. Sve do 2006. godine bilo je moguće da svršeni srednjoškolac zaduži opremu od ekonoma NBA tima, ali je NBA u dogovoru sa NCAA odlučila da je neophodna godina pauze između srednje škole i profesionalizma i “preporučila” igračima da je dobro da tu godinu provedu na koledžu. Osim ako nisu toliko… hm, nesposobni da ne polože prijemni pa zbog toga moraju da se otisnu u Romu i otaljaju posao (odgovor na pitanje: šta je to Brandon Jennings?). Nakon naleta kvalitetnih srednjoškolaca devedesetih godina prošlog veka (Garnett, Bryant, Jermaine O’Neal, McGrady, Al Harington, Rashard Lewis) i pogotovo početkom trećeg milenijuma (Stoudemire, LeBron, Kendrick Perkins, Howard, Al Jefferson, J.R. Smith, Bynum, Monta Ellis,…), Stern, zabrinut za to da bi NCAA mogao da ostane bez budućih zvezda, odlučio je da nametne novo pravilo: igrač mora biti star 19 godina. Licemerstvo koje se krije iza ove odluke najbolje je opisao Bill Walker: “Protiv toga sam. Ne vidim zašto morate biti stari 19 godina da postanete profesionalni košarkaš, kada sa 18 možete otići u rat za svoju državu i poginuti?” Touche.

Za šta se to u stvari bore budući NBA igrači, odnosno, zašto je pozicija na draftu toliko bitna? Pa zbog sportskog prestiža. Malo sutra. It’s all ‘bout the money. Je l’ treba opet da pevam? Igrači izabrani u prvoj rundi drafta imaju zagarantovane ugovore na dve sezone, sa mogućnošću produženja na još dve (ukoliko to klub želi, tzv. team option). Novac koji će zarađivati na početku karijere je takođe uzročno-posledično povezan sa pozicijom na draftu. U NBA se koristi tzv. Rookie salary scale, odnosno skala po kojoj se određuje iznos ruki ugovora. NBA timovi su u obavezi da poštuju ovu skalu, sa mogućnošću odstupanja od ±20%. Po toj skali, prvi pik na sledećem draftu će imati sigurnih 4.286.900,00 dolara u prvoj sezoni. Drugi pik će dobiti skoro pola miliona manje, treći 400 hiljada manje od drugog, itd. 30. (poslednji) pik prve runde drafta će zaraditi oko 850.000 dolara, odnosno više nego 5 puta manje od prvog. Pa posle pričajte o prestižu. Ugovori pikova druge runde “vise”, tj. zavise od salary cap-a timova i pregovaračkih sposobnosti menadžera.

Ono čime svaki draft počinje je podela “pol pozicija”, odnosno rasporeda kojim će timovi birati. Naravno da nije potrebno mnogo pameti da se zaključi da tim koji bira prvi ima najveće šanse da izabere najboljeg igrača. Osim ako taj tim nisu Portland Trailblazersi, ili ako se Michalel Jordan pita za bilo šta. Kako se dolazi do rasporeda? Što bi rekli ovi iz “Električnog orgazma”, kako bubanj kaže. Prva tri pika na draftu se izvlače svojevrsnom lutrijom. U pitanju nije baš čista igra na sreću, inače bi i u NBA verovatno imali svoju verziju Suzane Mančić, već matematički proračunata teorija verovatnoće. Za koju je jedino verovatno to da će pasti u vodu. Prvo, u lutriji učestvuju samo timovi koji nisu obezbedili plasman u plejof u prethodnoj sezoni, odnosno 14 najslabijih timova. Zbog toga se i prvih 14 pikova na draftu često nazivaju lutrijski, odnosno lottery pikovi. Dalje, nemaju svih 14 timova istu šansu. Tim sa najslabijim skorom u regularnom delu dobija 250 od mogućih 1000 kuglica, tj. 25% šanse da prigrabi prvog pika. Preostale kuglice se dele na ostalih 13 lottery timova po principu Robina Hooda – najgorima najviše, dok se svih 1000 kuglica ne raspodeli. Koliko su statistika i verovatnoća varlljive kategorije, najbolje znaju Chicago Bullsi i Orlando Magic. 2008. godine, Bullsi su u lutriju ušli sa 17 od 1000 kuglica (1,7% šanse) i dobili prvog pika (kasnije izabrali Derrick Rose-a). Orlando je 1993. uradio još drastičnije, kao 11. tim u lujtriji sa 15 kuglica dobili su pravo na prvog pika (izabrali Webbera). Generalno gledano, to što imate najviše šanse za prvog pika u praksi u stvari znači da ćete najverovatnije ostati bez njega. Samo 4 tima u poslednjih 30 godina su sa najvećim šansama u teoriji zaista dobile pravo na prvog pika u praksi: Clippersi ’88. (Danny Manning), Netsi ’90. (Derrick Coleman), Cavsi ’03. (LeBron James) i Magic ’04. (Dwight Howard). Na ovom draftu, prvi će birati Cleveland Cavaliersi, iako je Orlando bio najgori. Nakon što se izaberu prava na prvog pika, lutrija se ponavlja i za drugog i za trećeg pika. Nakon toga, ostali pikovi prve runde se dele timovima obrnuto proporcionalno njihovom uspehu u regularnoj sezoni (lošiji skor – viši pik). Za drugu rundu ne važe nikakve igre na sreću, redosled se određuje prema skoru iz regularnog dela sezone.

Pročitajte i   Eppur si muove

U nastavku priče, pokušaću da vam predstavim neke od igrača koji brane čast NBA drafta 2013, za koji se smatra da će biti jedan od najslabijih ikada. Napominjem da neću spominjati evropske igrače, već samo one sa koledža jer je to, jelte, i tema bloga. Takođe, svi opisi igrača i iznešena zapažanja su lični stav autora teksta, nemojte me mrziti ako sam ocrnio vašeg favorita. Krenimo bez ikakvog reda:

Sure shots (ziceri)

Krećemo sa pričom o igračima za koje se ne sumnja da će biti izabrani u prvoj rundi drafta, a za koje lično smatram da će se pokazati kao dobri izbori koji će imati instant učinak za timove koji ih pokupe.

Ben McLemore (Kansas)

Pozicija: bek šuter

Starost: 20

Visina/težina: 196/86

Prednosti: Šta reći za igrača koga porede sa Ray Allenom? McLemore je eksplodirao prošle sezone. Od igrača kojem se predviđao kraj prve i početak druge runde drafta, postao je legitimni pretendent za mesto prvog pika. A onda je nestao kada je bilo najbitnije, na završnom turniru… McLemore je najbolja dvojka u ponudi. Izuzetna kombinacija atletskih sposobnosti i odličnog šuta. Dobar spot-up šuter, dobar i kada treba da kreira poziciju, odličan u prodoru, solidan na postovanju slabijih čuvara, izuzetan u tranziciji. Uz to i solidan dodavač i više nego solidan defanzivac. I uz sve to, igrač koji je tek odigrao prvu sezonu na koledžu i ima još mnogo prostora za razvoj. 

Mane: Još uvek ne zna da iskoristi svoje prednosti. Kao da kupite Ferrari Testarossu babi za osamdeseti rođendan. Dešava mu se da uđe u problem sa selekcijom šuta, tada forsira i kada ne može da pogodi vrata od ambara. Takođe, što je najstrašnije, nekada jednostavno nestane, kao na prethodnom Madnessu. Iako veoma eksplozivan i brz, nekada ne koristi prostor na pravi način već se zaleti pravolinijski. Fizički ima odlične predispozicije da napada direktno obruč i amortizuje kontakt, ali to ne pokazuje u dovoljnoj meri. Još uvek pomalo sirov.

Prognoza: Top 5 pikova. Možda je najrealnije da bude izabran kao drugi pik od strane Orlanda. Ako se Magični ipak odluče da popune trenutne rupe, Sunsi ga sigurno neće propustiti sa pozicije 5

Otto Porter (Georgetown)

Pozicija: krilo

Starost: 20

Visina/težina: 203/90

Prednosti: Univerzalac. Nema mnogo stvari koje ovaj igrač ne zna da uradi. Sa rasponom ruku od 220cm, izuzetnom motorikom i koordinacijom pokreta, atletskim sposobnostima i brzinom predstavlja ubojito oružje na obe strane terena. Izuzetno je napredovao ove sezone, popravio procente šuta (za tri poena skoro duplo), smanjio greške i duplirao prosek poena. Uz to je i igrački sazreo i počeo da donosi dobre odluke na terenu. Solidan šuter iz spot-up pozicija, dobar u iznuđivanju faulova, odličan u kontroli lopte i uz sve to poseduje odličan pregled igre. Izuzetan defanzivac, što na prvoj liniji dodavanja, što u samom reketu. Odličan sklakač, pre svega zahvaljujući fizikalijama.

Mane: Iako ima sve, nešto mu fali. Ne pokazuje osobine franchise igrača već je više igrač koji radi odličan posao iz drugog plana. Nije neko ko će povući ekipu kada joj ne ide. Čudna mehanika šuta. Ne koristi dovoljno pick&pop situacije. I dalje dosta sirov materijal koji traži pravog vajara. Nešto što se u Evropi jako ceni, ali NBA ne trpi su tweeneri, odnosno igrači koji su na međupozicijama. Porter nema dovoljno dobar šut ni prodor za nisko krilo, niti je dovoljno čvrst i visok za NBA četvorku. Nije baš najbolji u situacijama kada treba da iskreira svoj šut.

Prognoza: Top 3. Postoji realna šansa da će se Cavsi birati kao prvog pika, jer im očajnički treba dobar defanzivac na poziciji tri. Ako ga oni ne pokupe, Wizardsi ga neće propustiti.

Victor Oladipo (Indiana)

Pozicija: bek (ne)šuter

Starost: 21

Visina/težina: 193/97

Prednosti: Šta tek reći za Oladipov napredak ove godine? Od igrača koji je trebalo da pravi društvo Zelleru, postao je glavni šraf Hoosiersa. Svi su znali da je odličan defanzivac, to je i potvrdio ove sezone zadobivši zvanje ko-defanzivca godine, ali je pokazao i nove trikove iz šešira. Fantastičan je atleta, možda i najbolji u ovoj draft klasi. I što je najvažnije, zna da ih koristi. Izuzetno agresivan kada krene na koš, odličan skakač za svoju poziciju, prvi igrač u tranziciji Indiane, prvi koji se vraća u odbranu da spreči kontru protivnika. Veliki radnik koji samo može da napreduje.

Mane: Šut. Glavna odlika beka šutera mu nije jača strana. Dosta je napredovao i na tom segmentu, ali i dalje mu se odbrambeni igrači odmiču ceo metar kao da ima boginje. Sama mehanika šuta je problematična.  Takođe, nije poznat kao igrač koji može da probije prvu liniju i lagano finišira. Često je i praviše brz pa lopta ne može da ga isprati, što rezultira gubljenjem iste. Ponekad previše agresivan u odbrani pa brzo uđe u probleme sa faulovima.

Prognoza: Top 10. Oladipo je must-have igrač za svaki tim. Veliki radnik, borac, igrač koji ne beži od prljavog posla. Ali ne i igrač oko kojeg će se vrteti tim. Realno je da bude biran između pete i desete pozicije (Suns, Kings, Pistons).

Anthony Bennett (UNLV)

Pozicija: krilni centar

Starost: 20 godina

Visina/težina: 201/109

Prednosti: Možda i najveći potencijal na draftu. Još jedan freshman koji je skrenuo pažnju na sebe u protekloj sezoni. Mada, Bennett je i u srednjoj školi bio jedan od najboljih igrača, među 10 najboljih u svojoj klasi. Na koledžu je postao paklen ofanzivan igrač koji može da poentira u reketu, van linije za tri, iz prodora, kontre, posle ofanzivnog skoka. Neverovatan atleta. Izuzetan raspon ruku, eksplozivnost, brzina i agresivnost ga čine pretnjom po svaku odbranu. Ima solidan šut spolja i sa poludistance, tehnički besprekoran. Sposoban da čvrstom igrom iznudi veliki broj faulova. Odlično čuva loptu i zaista retko je predaje protivniku. I sve to sa 20 leta.

Mane: Visina. Ili bolje reći, nedostatak iste. Sa jedva nešto preko dva metra i kada se propne na prste, teško da može da izađe na kraj sa NBA alama, mada je u jednom delu sezone prinudno igrao i na mestu centra. Teško da će ikada moći da pokrije poziciju NBA trojke. Iako snažan, često beži od kontakta, naročito u igri na postu, gde se radije odlučuje na fade-away ili šut iz okreta umesto da ugura rivala pod sam obruč. Takođe, kao da izbegava borbe za loptu ili  čvrste duele u reketu. Ponekad je previše narcisoidan što se šuta tiče. Ponekad loptu skriva i od saigrača. Na koledžu je imao dosta slobode, često je sam završavao akcije od defanzivnog skoka do koša na drugoj strani coast-to-coast akcijama iako su neki od saigrača u vidno boljoj poziciji.

Prognoza: Top 10. Sve zavisi od razvoja prvih par pikova, može završiti i kao top 5. Jedini problem je što nema definisanu poziciju. Ipak, talenat je neupitan. Wizardsi sa trećeg mesta su best case scenario, realnije je da to ipak budu Pelicansi sa 6.

Shabazz Muhammad (UCLA)

Pozicija: bek/krilo

Godine: 21?

Visina/težina: 198/101

Prednosti: Shabazz je trebalo da bude taj. Dugo se neki srednjoškolac nije očekivao sa tolikom pompom kao Shabazz. The Real Deal, The Next Best Thing, The Second Coming. Viđeni prvi pik na draftu. Ali administrativni problemi zbog kojih je propustio start sezone, kao i nešto slabije partije koje su se poklopile sa očajnom sezonom Bruinsa su dovele do toga da padne na listi pikova. Ni činjenica da je u maniru nigerijskih fudbalera lažirao krštenicu nije mnogo pomogla. Ipak, Shabazz zna da igra. Jedan od retkih “pravih” pobednika na draftu, igrač sa izraženim takmičarskim duhom i liderskim sposobnostima. Jako dobar šuter, odličan atleta, vrlo lako se kreće, dobro dribla i odlično skače. Takođe, zna da prepozna mismatch i da ga eksploatiše na pravi način. Jako dobar ofanzivni skakač. Odličan kada treba da iznudi faul. Rođeni pobednik.

Pročitajte i   Any given march

Mane: Nešto je slabiji kada treba da iskreira poziciju i šutne iz driblinga, iako ima brz izbačaj. Skauti su dobro primetili da se slabije snalazi kada ga odbrana usmeru u desnu stranu jer je izrazito levoruk. Šut, iako dobar, ipak nije dovoljno konstantan. Selekcija šuta takođe. Jako agresivan u napadu, ali se u odbrani ne troši previše. Vrlo verovatno je da je projektovan kao NBA trojka, zbog čega će morati da popravi ulaz, kretanje bez lopte i pre svega šut i odbranu.

Prognoza: Top 10. Možda i bolje od toga, s obzirom na veliku potražnju za krilima od strane timova koji biraju među prvima. Ne bih se iznenadio ni da ga pokupe Pelicansi sa šeste pozicije, a ni da totalno ispadne iz lottery-ja.

Alex Len (Maryland)

Pozicija: centar

Starost: 20

Visina/težina: 216/116

Prednosti: Alex Len, ili u originalu Олексій Лен, je najtalentovaniji centar u draft klasi. Ovaj ogromni Ukrajinac je ono što svi timovi traže – dobar „mogao-bi-da-bude“ centar. Sa 216 cm visine i monstruoznim rasponom ruku od 224cm, često je u stanju da zaključa oba reketa. Ima izuzetan frame, što kažu Amerikanci, odnosno kostur na koji može da nabaca još mišića i poveća dominacija u reketu. Ne sumnjam da će šarene pilule za lilule odraditi svoj posao u njegovom slučaju. Osim fizikalija, Len ima i zavidnu tehniku, pogotovo igru leđima. Jako dobro koristi obe ruke, a ima i fantastičnu pokretljivost i opasan je sa poludistance, nešto slično kao Gasol senior. Izuzetan je u post up igri pod samim košem. Dosta košarkaški inteligentan, dobar distributer lopti sa visokog posta. Solidan skakač zahvaljujući fizikalijama. Neverovatan materijal za NBA trenere.

Mane: Igra licem ka košu. Iako ima solidnu tehniku šuta za tako visokog igrača, ipak je daleko od legitimne pretnje sa perimetra, a i spuštanje lopte u dribling sa tolike nadmorske visine ne deluje kao dobra ideja. I dalje sirov, često ulazi u problem kada treba da sačuva masivnog protivnika. Fizički nedovoljno jak da se odmah uhvati u koštac sa AllStar centrom. Nedovoljne liderske sposobnosti i pobednički mentalitet. Često se “naloži” posle nekog zakucavanja, ali se još češće ne primećuje na terenu. Solidan skakač, ali nedovoljno dobar s obzirom na predispozicije. Takođe, slabo štiti loptu posle skoka.

Prognoza: Top 5. Simptomatična potražnja za kvalitetnim visokim igračima i dobre ocene na pred-draft kampovima su Lena lansirale u orbitu kao mogućeg prvog pika. Realnije je da će ova upgrade verzija Valanciunasa ipak biti među pet. Ako se Cavsi ipak odluče za Noela, verovatno je da će Bobcatsi dočekati Lena raširenih ruku.

Cody Zeller (Indiana)

Pozicija: centar/krilni centar

Starost: 20

Visina/težina: 211/104

Prednosti: Igrač koji opasno varira između svih ovih kategorija. Može da bude najveća krađa ili najveća greška drafta. Ipak verujem da će biti dovoljno dobar sa koje god pozicije bio izabran. Na početku sezone previše hvaljen, sada previše osporavan. Istina je tamo negde, što bi rekao Fox Mulder. Zeller je prototip belog, evropskog centra koji za divno čudo igra košarku glavom. Uz to je i solidan atleta. Mogućnost da danas nađete takvog igrača je ravna onoj da poručite grilovanu slaninu u Teheranu. Izuzetno pokretljiv za igrača visokog preko 210, odlično istrčava kontre i često ih završava. Ima odličan pregled igre i dodavačke sposobnosti. Plejmejker na mestu centra. Dobar post igrač sa solidnom tehnikom, opasan i u igri licem zbog dobrog šuta sa poludistance. Vredan, timski igrač, veliki borac. Ima želju da napreduje i odličnu radnu etiku. Raznovrstan napadač, solidan skakač i igrač koji voli da deluje iz drugog plana.

Mane: Odbrana. I na koledžu je imao problema sa snažnim centrima, da ne pričamo o mnogo višem nivou. Ne koristi visinu da zatvori reket na pravi način, da pokupi sve otpatke i postavi se kao defanzivna pretnja. Dobar timski igrač, ali nije onaj koji će povući ekipu kada je ne ide. Jednostavno, nije rođeni lider. Iako dobar atleta ka koledžu, u NBA mu to sigurno neće biti prednost. Nije imao očekivanu sezonu, pre svega jer su sama očekivanja bila velika, ali je totalno podbacio na završnom turniru. Čak bi možda bolje prošao da se na draft prijavio odmah posle freshman sezone.

Prognoza: Lottery. Ipak su centri na ceni i prašta ima se mnogo više. Osim toga, Zeller ima tek 20 godina, a zna su centri late bloomer-i, tj. da se sporije razvijaju. Očekujem da ga pokupe Portland ili Philadelphia. I očekujem da tu pokaže instant učinak. 

Kentavious Caldwell-Pope (Georgia)

Pozicija: bek šuter

Starost: 20

Visina/težina: 198/93

Prednosti: Napadač. Caldwell-Pope je jednostavno košgeter. Skoro tri četvrtine njegovih šuteva u prošloj sezoni dolazilo je sa perimetra. Popravio je i tehniku i procente šuta u drugoj godini koledža. Georgia je u prošloj sezoni bila klasičan one-man-show tim. Odličan pick&roll igrač, jako dobar i u tranziciji. Izraziti šuter, ali zna i da probije prvu liniju prodorom kada zatreba. Odličan dribling i prvi korak. Čim ugleda obruč diže se na šut. Izuzetno dobar skakač za svoju poziciju sa preko sedam skokova po meču. Dobar defanzivac, izuzetan u pokrivanju linije dodavanja.

Mane: Živi i umire od šuta. Veliki je potrošač lopti, ali to ne pravda spektakularnim procentima šuta. U prvoj sezoni na koledžu je dosta lutao sa tehnikom šuta, zbog čega je mnogo oscilirao. Nekada previše zaljubljen u perimetar. Diže se na šut i češće nego što bi trebalo, pokušaće i iz nemogućih situacija. Ima još mnogo prostora za napredak, pre svega u selekciji šuta i u slobodnim bacanjima. Ponekad izgleda hipnotisan obručem u toj meri da ne obraća pažnju na saigrače. Dobar je u odbrani pasa, ali se često previše kocka sa pokušajem krađe pa lako ispada iz postavke. Nedovoljno prodire ka košu.

Prognoza: Lottery. Rođeni šuteri su uvek na ceni, pogotovo u nešto slabijoj konkurenciji. Caldwell-Pope ne poseduje nikakve mane koje se ne mogu ispraviti dobrim treningom. Očekujem da ga pokupe Minnesota ili Oklahoma.

Draft bustovi koji čekaju da se dese

U nekom od sledećih upisa na blogu pisaću malo više o draft bustovima, odnosno promašajima. Za sada, evo nekih imena za koja bi se jednog dana moglo desiti da kažemo: „Te 2013. su ________ birali _______ _______ kao ____ pika, a mogli su ________ _______ !“

Nerlens Noel (Kentucky)

Pozicija: centar

Starost: 19

Visina/težina: 211/93 

Prednosti: Fizikalac. Fantastične atletske predispozicije i fizička građa ga čine jednim od najdominantnijih unutrašnjih igrača u ovoj draft klasi. Još od srednje škole ga krasi reputacija neverovatnog blokera, što zbog odličnog osećaja, što zbog neverovatnog odraza, raspona ruku i eksplozivnosti. Osim toga, zvanje kompletnog defanzivca je zaslužio i zbog odlične igre na liniji dodavanja, verovatno najbolji kradljivac među centrima u NCAA. Dominantan u skoku. Veliki radnik i pravi timski igrač. Zna vrlo dobro šta je njegov posao i odlično ga obavlja.

Mane: Doveden od strane Caliparija kao Anthony Davis verzija 2.0 nije uspeo na pravi način da popuni rupu, što je između ostalog rezultovalo lošom sezonom Kentucky-ja. Igra u napadu je nepoznat pojam za Noela. Poene postiže posle dodavanja na tacni, alley-up pasa ili ofanzivnog skoka. Kada treba sam da iskreira akciju za poene, postaje beskoristan kao Spajdermen u pustinji. Post igra mu je na nivou Miljana Pavkovića, šut spolja sličan Shaqovim bacanjima sa početka karijere. Dobro se nosi sa visokim igračima, ali je protiv snažnih centara koji su sposobni da ga uguraju pod sam obruč gotovo beskoristan. Na sve to, povreda prednjih ukrštenih ligamenata ga je dosta dugo odvojila od parketa.

Prognoza: U ovako slaboj konkurenciji, postoje velike šanse da Noel bude izabran kao prvi pik. Isto tako postoje velike šanse da to bude najlošiji potez na draftu. Noel je jako zahvalan igrač, potreban svakom timu, ali ne i neko oko koga se gradi franšiza. Dobar za kraj prve runde, ali ne i za top 3. Predviđaju mu karijeru Mutomba. U ovom trenutku, to izgleda kao rođendanska želja.

Gorgui Dieng (Louisville)

Pozicija: centar

Starost: 23

Visina/težina: 211/111 

Prednosti: Atleta. I bukvalno, jer se pre koledža bavio atletikom. Pokretan, brz, građen kao sajla za vuču, dosta visok i sa ogromnim dohvatom (raspon ruku 223cm). Izuzetan defanzivac, odličan iz drugog plana kao bloker i u odbrani od pick&rolla. Pitino je na njegovim kvalitetima zasnovao veliki deo defanzivne taktike najbolje odbrambene ekipe u NCAA prošle sezone. Dosta napredovao u napadu, od igrača koji je imao problama sa običnim hvatanjem lopte postao je neko koga ne smete zanemariti u odbrani. Dosta je radio na šutu, što je dalo rezultate. Igra jednostavno, bez mnogo komplikovanja u napadu. Veliki radnik.

Mane: Poor man’s Serge Ibaka. Još jedan u gomili specijalaca. Bez mnogo košarkaškog šmeka. Dieng nije uspeo da postane legitimna napadačka pretnja ni za četiri godine na koledžu, teško da će ikada uspeti to da učini u NBA. Napadački repertoar mu je tanji od etiopske anoreksične manekenke. Nema više 19 godina kao konkurenti, pa da se priča o prostoru za napredak. Naravno, može još dosta da unapredi igru, ali je 90% već formiran igrač. Biće dobar igrač zadatka, ukoliko je to ono što je vašem timu potrebno. I ništa više od toga.

Prognoza: Da li će se draftovanje Dienga pokazati kao promašaj zavisi najviše od pozicije sa koje bude pokupljen, tačnije, od toga pre kojih igrača bude izabran. Kraj druge ili početak druge runde su realni dometi, ali ako ga neko izabere kao lottery pika rizikuje podsmevanje u narednim godinama.

 Shane Larkin (Miami)

Pozicija: plejmejker

Starost: 20

Visina/težina: 180/78 

Prednosti: Ima sve što jedan plejmejker treba da ima: organizacione sposobnosti, pregled igre, tačan i pravovremen pas, dobar šut, osobine lidera i floor generala. Odličan je sa loptom, pre svega zbog (pre)niskog driblinga. Ove godine je eksplodirao zajedno sa svojim univerzitetom Miami. Pokazuje veliko samopouzdanje na terenu i ne libi se da preuzme odgovornost. Izuzetno je brz, eksplozivan prvi korak i krosover dribling, lako probija prvu liniju. Nakon toga se najčešće diže na šut. I najčešće pogađa. Rođeni lider, rođeni pobednik.

Mane: Šta mu onda fali kada ima sve? Pa, jedno petnaestak centimetara. Visine. Jedini, ali i najveći nedostatak. Samim tim mu se u pitanje dovodi odbrana, prodor, šut iz spot up situacija. Nema šta da traži unutar linije za tri u NBA. Atletske sposobnosti su mu takođe, u najboljem slučaju, prosečne. Nije Nate Robinson pa da preskoči čuvara, a ni Muggsy Bogues da mu se provuče kroz noge.

Prognoza: Koliko velikih NBA zvezda od 180cm možete da nabrojite? Allen Iverson, ali i on je imao 183… Teško, jako teško će se Larkin uklopiti u današnju NBA košarku. Pre 20 godina sigurno, pre deset možda, ali danas… Larkin je rođen za Evropu. NBA može biti samo dobro iskustvo.

Michael Carter-Williams (Syracuse)

Pozicija: plejmejker

Starost: 21

Visina/težina: 198/83 

Prednosti: Totalna kontra od gorepomenutog Larkina. Izuzetna građa za beka. Na nokat je od dva metra, ima izuzetno duge ruke, a uz to i odlično barata loptom. Igra jako inteligentno, dobro prepoznaje mismatchove, čita odbranu, ima odličan pas i generalno je jedan od najboljih asistenata u NCAA. Odličan prvi korak i probojnost. Odličan i u skoku. Jako dobar u zonskoj odbrani koju je igrao celu koledž karijeru. Jak u tranziciji.

Mane: Ofanzivno dosta limitiran. Može da pogodi, ali često upada u serije promašaja. Može da ide na prodor, ali često zasrlja i izgubi loptu. Totalno nepredvidiv igrač. Uglavnom previše zaljubljen u svoj šut. Ljubav je slepa, zar ne? Niko ne može da pretpostavi kakav je u odbrani čovek na čoveka jer je ceo život igrao 2-3 zonu Jima Boheima. A zona je u NBA no-no.

Prognoza: Po mom mišljenju, još jedan od endemskih projekata Syracuse-a. Jonny Flynn, Donte Greene, Dion Waiters, svi su oni odlično izgledali u narandžastom dresu, ali se nisu snašli na velikoj pozornici. Možda MCW bude izuzetak. Samo možda.

 

Toliko za sada. NBA draft je za tačno sedam dana. Do tada ćemo upoznati i igrače koji bi mogli predstavljati velika iznenađenja na samom draftu, ali i u daljoj profesionalnoj karijeri. Do tada, čitamo se na forumu. Pozdrav do sledećeg posta, ’Toine.

 

Pročitajte i   Zdravo, ja sam Antoine. I ja sam zavisnik.

 

 

 

59 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *